Kamu

4a ve 4b sigortalıları dikkat: e-Devlet üzerinden başvuru yapılıyor!

Türkiye’de 4a, 4b ve 506 sayılı kanunun geçici 20’nci maddesine tabi sigortalıların ve hak sahiplerinin hizmet birleştirme başvurusu ile ilgili önemli gelişmeler gerçekleşti. Artık 4/1-(a)-(b) ve 506 SK GM 20 nci Madde Sandığı Çalışanların Hizmet Birleştirme Başvurusu yapılabiliyor. Ayrıca son yapılan açıklamalara göre ise iş yeri tescili olmayan ilgililer, e-Devlet üzerinden borcu yoktur ve iş yeri kaydı yoktur belgeleri e-Devlet uygulaması üzerinden alabiliyorlar. Peki, e-Devlet üzerinden borcu yoktur belgesi nasıl alınır?

Kamu kurumları aracılığı ile yapılan bir çok işlem artık internet üzerinden yapılıyor. Konu ile ilgili daha önce açıklamalarda bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yeni hizmetler içerisinde 4a, 4b ve 506 sayılı kanunun geçici 20’nci maddesine tabi sigortalıların ve hak sahiplerinin hizmet birleştirme başvurusunda bulunabileceğini bildirmişti. Ayrıca Bakan Selçuk iş yeri tescili olmayan ilgililer, e-Devlet üzerinden borcu yoktur ve iş yeri kaydı yoktur belgeleri e-Devlet uygulaması üzerinden alınabileceği belirtti.

e-Devlet üzerinden borcu yoktur belgesi nasıl alınır?

Borcu yoktur belgesi almak isteyen sigortalılar e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile uygulamaya giriş yapabilirler. Daha sonra arama sekmesi üzerinden İşyeri Kaydı / Borcu Yoktur Belgesi Sorgulama yazılması gerekiyor. Burada gerekli soruları cevaplayarak belge alınabilir.

e-Devlet sistemi üzerinden yapılan yapılandırma uygulamaları

SGK Borçlarının Yapılandırılması
GSS Borç Durumu Belgesi Sorgulama
4B Kapsamında 01/06/2018 Öncesi Durdurulan Hizmetlerin İhyası
4B Kapsamında 01/11/2020 Tarihinden Önceki Hizmetlerin Durdurulması
4/1-(a)-(b) ve 506 SK GM 20 nci Madde Sandığı Çalışanların Hizmet Birleştirme Başvurusu