Kamu

Vergi yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? SGK, KYK borcu vergi yapılandırma başvurusu ne zaman yapılacak?

Türkiye’de vergi cezaları, gecikme zamları, trafik, seçim, SGK borçları, nüfus para cezaları, trafik para cezaları gibi tüm idari para cezaları yapılandırılacak. Bu nedenle yapılandırmaların ne zaman ve nasıl yapılacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Vergi yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? SGK, KYK borcu vergi yapılandırma başvurusu ne zaman yapılacak? İşte yapılandırma hakkında merak edilen soruların cevapları

Özellikle ünivertsite mezunu olan vatandaşlar tarafından KYK borçlarının silinip silinmeyeceği Türkiye’de uzun zamandır tartışma konusu olmaya devam ediliyor. Borçlar silinmeyecek olsa da vatandaşlara yapılandırma müjdesi verildi. Corona virüsü salgınının da etkisi ile Türkiye’de kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen yapılandırma ile pek çok vatandaş rahat nefes alacak.

Yapılan düzenleme ile beraber ‘Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, KDV, ÖTV, MTV, KYK borçları ile Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları, tüm idari para cezaları,Tarım Kredi kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı kredilerde, SGK borçları gibi para ödemelerine yapılandırma gelecek.

Yapılandırma ile beraber borçlar 18 ay taksitle ödenebilecek. Ayrıca borçlarını peşin ödeyen vatandaşlara da indirim yapılacak. İlk taksit tarihine kadar peşin ödeme yapan vatandaşın işleyen faizleri silinecek. Yİ-ÜFE’ye göre hesaplanan tutardan da yüzde 90 indirim yapılacak. Yapılandırmada ilk taksit ödemeşeri ise Ocak 2021’de başlayacak.

Yapılandırma başvurusu ne zaman ve nasıl yapılacak?

TBMM’de onaylanan yapılandırma kanun teklifi, Resmi Gazete’de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek. Resmi Gazete’de yapılandırmanın 16 Kasım’da yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Resmi Gazete’de yayımlanan yapılandırmadan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden başvurular alınacak. Yapılandırmaya başvuru yapmak isteyen vatandaşların kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekiyor. Yapılandırma başvuruları e- Devlet üzerinden yapılacak.