Editörün SeçtikleriEkonomi

En düşük emekli maaşı alanlara kötü haber! Yeni zam gelişmesi açıklandı

Memur emeklileri için Temmuz ayında yapılacak zam oranı büyük bir merakla beklendiği belirtilerek yapılan tahminlere göre, işçi ve Bağ-Kur emeklileriyle aynı oranda, yüzde 25 zam alabilecekleri paylaşıldı. Temmuz ayında maaş zamları belirlenirken, memur emeklilerinin diğer emekli gruplarından farklı bir zam alabilecekleri konuşulduğu belirtilerek bu durumun temel nedeni, memur emeklilerinin maaş zammının hesaplanma yönteminin diğer emekli gruplarından farklı olması olduğu ifade edildi.

TOPLU SÖZLEŞME DETAYLARI

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre, dört aylık enflasyon yüzde 18,72 olarak belirlendiği ifade edilerek Merkez Bankası’nın tahminlerine göre, altı aylık enflasyonun yüzde 25’e kadar çıkması beklendiğinden memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarındaki zamları etkileyecek önemli bir faktör olduğu aktarıldı.

2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Toplu Sözleşme’ye göre, memur maaşları ve memur emeklilerinin aylıklarına 2024’ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında ise yüzde 10 zam yapılacağı kararlaştırılarak enflasyonun bu oranları aşması halinde, memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı ödeneceği bildirildi.

YÜZDE 25 ZAMLI OLACAK

Öğretmen, polis, hemşire ve diğer memur maaşları da belirlenen zam oranlarına göre şekilleneceği ifade edilerek bu kapsamda, farklı pozisyonlardaki memurların maaşlarına yapılan zam oranları dikkatle incelendiği bildirildi.  SSK ve Bağ-Kur emeklileri, TÜİK enflasyon verilerine göre şimdiden yüzde 18,72’lik zammı hak ettikleri gündeme geldi ve Merkez Bankası’nın yüzde 25’lik enflasyon tahminine göre, işçi, Bağ-Kurlu ve tarım işçisi emeklileri Temmuz ayında aylıklarını yüzde 25 zamlı olarak alacakları ifade edildi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN KÖTÜ HABER

Temmuz ayında gerçekleşecek zamlarla birlikte, işçi, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin kök maaşları da değişeceği ancak  eğer en düşük emekli aylığı 10.000 TL’nin altında kalırsa, en düşük aylık olarak yine 10.000 TL ödeneceği paylaşıldı.