Ekonomi

Stoklarınızı kontrol edin! Yılbaşından sonra dev zam geliyor

Pirinç fiyatlarındaki artış devam ediyor. Baldo çeşidi pirincin fabrikadan çıkış fiyatı, son 15 günde ortalama 41 liradan 50 liraya yükseldi. Ancak sektör temsilcileri, bu fiyat artışının henüz raflara yansımadığını, ancak yılbaşından sonra tüketicilere yansıyacağını ifade etti.

Pirinçteki fiyat artışının nedeni olarak, kaliteli yerli ürünün genel olarak az olması gösteriliyor. Özellikle iri taneli baldo pirincin üretiminin sınırlı olması ve dünya genelinde pahalı bir ürün olması fiyat artışını tetikliyor.

516 bin ton pirinç ithal edildi

Baldo pirincin fiyatındaki bu yüzde 20’lik artış, son dönemde çeltik alım fiyatlarının 33 liraya kadar çıkmasına neden oldu. Türkiye’de çeltik rekoltesinin bu yıl 900 bin ton, pirinç üretiminin ise yaklaşık 600 ton olması bekleniyor. Ülkede yıllık pirinç tüketimi ise 700 bin ton civarında. Ancak, bu yılın ilk 10 ayında 516 bin ton pirinç ithal edildi ve bu ithalat için 356,6 milyon dolar ödendi.

Çeltik ithalatındaki gümrük vergisi oranları, bu yılın 1 Eylül’ünden itibaren yüzde 34’e çıkarılmıştı. Temsilciler, şu anda rafta olmayan ve tüketiminin üç yıla yayılacağını tahmin ettikleri ithal pirincin, 2024 yılının sonuna kadar piyasada kalacağını belirtiyor. Ayrıca, pirinç fiyatlarının 60 liraya kadar çıkması durumunda vergi indiriminin gündeme gelebileceğini ifade eden temsilciler, vergi sıfırlanması halinde Türkiye’ye 50 liranın altında baldo ürün getirilmesinin zorlaşacağına dikkat çekiyor.