Kamu

Sigortalı çalışan kadınlar dikkat: PTT’ye giderek TC kimlik numarası ile 232 TL parayı hemen alabilirsiniz!

Türkiye’de yaşayan kadınları ilgilendiriyor. Devlet 2021 yılında 232 TL para ödemesi yapıyor. Ödemeden 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) sigorta kollarına mensup olarak hizmet akdine bağlı ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalardan dolayı aylık alan anneler ve babalar faydalanabiliyor. Ödemeyi almak için PTT’ye TC kimlik numarası ile başvuru yapılabilir.

Ülkemizde devlet doğum yapan kadınlar için emzirme ödeneği veriyor. Bu sene emzirme ödeneği 232,00 TL olarak belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan açıklamalara göre, ödenek hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde talep edilmesi gerekiyor. Emzirme ödemeği aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine yapılıyor.

Ödeneği almak için şartlar

4/a lı çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,

Doğumun canlı gerçekleşmiş olması gerekiyor.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden faydalanabilir.