Kamu

Sadece bir kez veriliyor: Devlet aylık maaşın 12 katı kadar ödeme yapıyor!

Devlet tarafından vatandaşlara sosyal ekonomik yardımlar yapıyor. Birçok kişi devlet ödemelerini bilmiyor. Oysa evlenecek olan kadınlara yapılan çeyiz parası ödemesi de bu yardımlar arasında yer alıyor. Devlet yetim aylığı alan kadınları, maaşın 12 veya 24 katına kadar çeyiz ödeneği yatırıyor. Ödenek sorgulaması ise ALO170 veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

Türkiye’de evlenmek isteyen kadınlara çeyiz ödeneği veriliyor. Bu ödenekten yetim aylığı almakta olan ve evlilik yapan kadınlara veriliyor. Bu ödenekten sadece 1 kez olarak faydalanılabiliyor. Çeyiz parasından faydalanmak isteyenler başvurularını ikametgahının bulunduğu il ya da ilçe SGK müdürlüklerine veya SGK hizmet merkezlerine gerçekleştirebiliyorlar. Çeyiz parası sorgulaması ise ALO170 veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

Başvuru belgeleri nelerdir?

Kimlik
Evlenme cüzdanı
Başvuru yapılan kurumdan alınacak dilekçe ile başvuru gerçekleştirilebilir.

Ödemeler ne kadar?

4/A (SSK) ya da 4/B (Bağ-Kur) sigorta kolundan yararlanarak maaş alan kadın maaşının 24 katına kadar, yetim maaşını 4/C (emekli sandığı) sigorta kolundan alan kadın maaşının 12 katı kadar çeyiz parası alıyor.