Ekonomi

Rusya, Avrupa ve Katar Borsalarında Son Durum

Rusya, Avrupa ve Katar borsalarında son gelişmeleri öğrenin. Petrol fiyatlarındaki düşüş, faiz oranlarındaki artış ve ticaret fazlasındaki daralma gibi önemli konulara değiniliyor.

Dünya borsalarında son günlerde yaşanan dalgalanmalar, yatırımcıların dikkatini çekiyor. Özellikle Rusya, Avrupa ve Katar borsalarında önemli hareketler gözleniyor. Bu yazıda, bu üç bölgede son zamanlarda yaşanan gelişmeleri özetliyoruz.

Rusya Borsası Zayıf Ruble ve Petrol Fiyatlarından Etkileniyor

Ruble bazlı MOEX Rusya endeksi Salı günü 3.120’ye geriledi ve rublenin zayıflaması nedeniyle yüksek faiz oranlarına ve merkez bankasının şahin tutumuna ilişkin korkuların yeniden ortaya çıkmasıyla ikinci seansta da düşüş yaşadı. Ayrıca petrol fiyatlarındaki düzeltme ihracatçılar üzerindeki baskıyı artırdı.

Sektörler arasında inşaat, telekomünikasyon ve elektrik hizmetleri ana zorluklardı. Tekli hisselerde ise en çok düşüş kaydedenler RusGidro (-%1,9), Severstal (-%1,7), Seligdar (-%1,7) ve Rosseti (-%1,5) oldu. Bu arada Surgut (%1,7) ve Polus (%1,2) ılımlı artışlar kaydetti.

Her iki şirketin hissedarlarının da temettü tavsiyesini onaylaması nedeniyle yatırımcılar Alrosa ve Novatek’e karşı dikkatli olmaya devam etti.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, geçen hafta yaptığı açıklamada, enflasyonun yıl sonunda %6’nın üzerinde kalacağını ve faiz oranlarının daha da artabileceğini söyledi. Bu durum rubleyi olumsuz etkilerken, ABD ile ilişkilerdeki gerilim de baskıyı artırıyor.

Petrol fiyatları ise son dört günde de gerileyerek 80 doların altına indi. Petrol ihracatçısı olan Rusya için bu durum gelir kaybına yol açabilir.

Avrupa Borsalarında Faiz Oranları Endişesi Sürüyor

Avrupa’daki büyük borsalar açılışta kayıplarından toparlanma girişiminde bulunurken, hem DAX hem de STOXX 600 Salı günü yatay çizgide işlem gördü. Ancak yatırımcıların faiz oranlarının yüksek kalacağı yönündeki beklentileri sindirmesi ve bazı Fed yetkililerinin şahin yorumlarını sindirmesi, tahvil satışlarının duraklaması ve petrol fiyatlarının dördüncü günde de gevşemesi nedeniyle volatilitenin sürmesi bekleniyor.

Finansallar daha iyi performans gösterirken, kamu hizmetleri en büyük kaybeden oldu. Kurumsal cephede, çevrimiçi moda perakendecisi Zalando %2 kayıpla, Deutsche Bank’ın faiz ve vergi öncesi düzeltilmiş kazanç tahminlerini düşürmesinin ardından DAX’taki en kötü performans gösterenler arasında yer aldı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, geçen hafta yaptığı açıklamada, enflasyonun geçici olduğunu ve faiz oranlarını artırmak için acele etmeyeceklerini söyledi. Ancak bazı analistler, Avrupa ekonomisinin toparlanmasının ve enerji fiyatlarının yükselmesinin, ECB’nin daha erken harekete geçmesini gerektirebileceğini düşünüyor.

ABD Merkez Bankası Fed ise, varlık alımlarını azaltmaya başlamak için hazır olduğunu ve faiz oranlarını 2023 yılında artırabileceğini belirtti. Bu durum da küresel piyasalarda faiz oranlarına ilişkin endişeleri artırıyor.

Katar Borsası Tarihi Fazlasından Geriliyor

Katar’ın ticaret fazlası, bir önceki yılın aynı ayındaki 36,2 milyar QAR’dan Ağustos 2023’te yıllık %31,8 daralarak 21,4 milyar QAR’a geriledi. İhracat, temel olarak petrol gazları ve diğer gaz halindeki hidrokarbonların (%-47,4) düşük satışları nedeniyle yıllık %32,9 düşüşle 31,4 milyar QAR’a geriledi.

Başlıca kilit ortaklar arasında ihracat özellikle Çin (%23,9), Güney Kore (%12,4) ve Hindistan’a (%10,5) arttı. Bu arada ithalat yıllık %4,8 düşüşle 10,1 milyar QAR’a gerilerken, turbojet, turbo pervane ve diğer gaz türbinlerine yönelik alımlar (%-14,1) azaldı. İthalatta en yüksek pay ABD’den (toplamın %17,7’si), Çin’den (%13,5) ve Almanya’dan (%8,5) geldi.

Katar borsası ise Salı günü %0,2 düşüşle 11.163 puana geriledi. Endekste yer alan 47 hisseden 18’i değer kaybederken, 13’ü değer kazandı. En çok düşüş gösteren sektörler bankacılık (%-0,6), sigorta (%-0,5) ve sanayi (%-0,3) oldu.

Buna karşın gayrimenkul (%0,6), tüketici malları (%0,4) ve ulaştırma (%0,3) sektörleri pozitif ayrıştı. Tekli hisselerde ise en çok düşüş kaydedenler Qatar Islamic Bank (-%1), Qatar National Bank (-%0,9) ve Qatar Insurance Company (-%0,9) oldu.

Bu arada Qatar Gas Transport Company (%1), Qatar Electricity and Water Company (%0,7) ve Qatar Fuel Company (%0,6) en çok yükselenler arasında yer aldı.