Ekonomi

Plaka Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır? Gerekli Evraklar Nelerdir?

Araç sahibi vatandaşlar, plaka yenileme işlemi hakkında araştırma yapıyorlar. Bu kapsamda, “Plaka yenileme nasıl yapılır?”, “Gerekli evraklar nelerdir?” sorularının cevapları aranıyor.

Araç plakasını yenilemek için gerekli belgeler nelerdir, nasıl başvuru yapılır? egehaber.comYenileme işlemi için randevu alma ve işlem sürecini, ücretini ve noterde yapılması gerekenleri haberimizde öğrenebilirsiniz.

Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Plaka yenileme işlemi için gerekli güncel evraklar plakanın çeşitli sebepler ile yenilenmesini isteyen araç sahibinin Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne götürmesi zorunlu olan evraklardır. egehaber.comPlaka yenilemede plakanın yıpranması, kaza vs. benzeri bir durumdan dolayı hasar görmesi ve ağır kusurlu durumlardan birisinin plakada olması sebepleri ile yapılmaktadır. Plaka yenileme isteyen araç sahibi aşağıdaki evrakları bulundurması gerekmektedir.

Araç sahibinin nüfus cüzdan aslı ve fotokopisi
Araç ruhsatının aslı ve fotokopisi
Araçta takılı bulunan eski plakalar

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

Plaka yenileme işlemi plakasını yenilemek isteyen araç sahibinin gerekli evraklarla birlikte Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurması ile başlayan bir süreçtir. Plaka yenileme için gerekli olan evrakları hazırlaması sonrası Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden randevu alınması ardından randevu günü evraklarla birlikte başvuru tamamlanır.

Başvurusunu tamamlayan araç sahipleri basılı halde yeni plakalarını Şoförler Odası Plaka Basım Merkezinden almaları gereklidir. Aynı gün içerisinde plaka teslimi yapılmaktadır.

Plaka Yenileme Randevusu Nereden Alınır?

Plaka yenileme işlemi randevusu almak için http://e-randevu.istanbul.pol.tr/randevuApp/ linkini kullanabilirsiniz. İlgili sayfadan randevu alınması ile birlikte plaka yenilemek için randevu tarih ve saatinde gerekli evraklarla birlikte Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Randevu sistemini kaldırmaya yönelik çalışmalar devam etmektedir. Başvuru sahipleri dilerlerse randevu almadan da plaka yenilemede işlemi için başvuruda bulunabilirler. Trafik Tescil Şube Müdürlüğünün yoğun olmadığı hallerde randevusuz da işlemlerini aynı gün içerisinde tamamlayabilirler.

2019 Plaka Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Güncel plaka yenileme işlemi ücretleri yeni düzenlemelere tabi tutulmuştur. Bu düzenlemeler yıldan yıla değişmektedir. Plaka değişimi ve yenilenmesi durumları birbirinden farklıdır ve karıştırılmamalıdır. egehaber.comPlaka değişimi araçta bulunan mevcut plakaların değişip başka sayı ve harf içeriğine sahip plaka takılması demektir. Plaka yenileme ise birçok farklı sebep ile yıpranan ya da uygun olmayan plakaların yenilenmesidir. Yenileme işleminin yapılması için gerekli evraklar toparlanmalı, randevu alınmalı ve başvuru tamamlanıp yeni plaka çıkarılmalıdır.

Plaka yenileme ücretleri 2019 yılı itibari ile tek bir plaka için 21 TL, toplamda 2 plaka için 42 TL’dir. Ayrıca notere 22 TL ödeme yapılması gereklidir. Böylece toplam plaka yenileme ücreti 64 TL olarak gerçekleşir.

Plaka değişim ücretleri ise 2019 yılında noter masrafları ile birlikte 290 TL olup ayrıca Şoförler Odasına da 50 TL yatırılması gerekmektedir. Böylece plaka değişim ücreti güncel olarak toplam 340 TL’dir.

Plaka Zayi İşlemi Nasıl Yapılır?

Plaka zayi işlemi plakanın nasıl zayi olduğu durumuyla ilgili olarak değişiklik göstermektedir. Bu durumlar aşağıda verilmiştir:

İki plakanın da çalınması halinde araç sahibinin asayiş birimlerine başvuruda bulunması gereklidir. Asayiş sisteminde plakaların çalındığı ile ilgili kaydın oluşturulması gereklidir.

Plakaların kaybolması durumunda Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne dilekçe ile başvurmak yeterlidir.

Araç Alım – Satım İşleminde Plaka Değiştirmek Zorunlu Mu?

Araç alım-satım işleminde plaka değiştirmenin zorunluluğu yoktur. İkinci el araç satın alma işlemlerinde plaka değiştirmek isteğe bağlıdır. Satın alınan ikinci el aracın mevcut plakası kullanılabileceği gibi istenmesi halinde ilgili prosedürler takip edilerek satın alınan aracın plakası değiştirilebilir.

Plaka Yenileme Noterde Yapılır Mı?

Noterde plaka yenileme işlemi yapılabilir. İkici el araç alımlarında satın alınan aracın MTV borcu olmaması ve fenni muayenesinin henüz süresi bulunduğu durumlarda satış devir işlemlerinden sonra plaka yenileme talebi notere iletilir. Yenileme işleminin yapılabilmesi için değiştirilmesi istenen 2 plaka da yanınızda olmalıdır. Noterde plaka yenileme için gerekli evraklar teslim edildikten sonra alınan kağıt ile şoförler odasına giderek yeni plaka bastırılır.

Kaynak: egehaber.com

Şase No ile Araç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araç sorgulama yapmak isteyen pek çok vatandaş internet sayfalarında, “Şase No ile Araç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?” sorusunun cevabını araştırıyor.egehaber.com Şase numarası ile araç sorgulama işlemi hakkında detayları haberimizde verdik.

Şase numarası ile araç sorgulama işlemini nasıl yapacağınızı; sms yöntemiyle, SBM internet sitesinden şase numarası ile araç özelliklerini sorgulama aşamalarını, sorgulama işlem ücretlerini tüm detaylarıyla haberimizden öğrenebilirsiniz.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

Kış lastiği takmama cezası ne kadar? Kış lastiği hangi araçlarda zorunlu?

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’tan itibaren zorunlu hale getirildi. 1 Aralık’ta başlayan kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Nisan 2021’e kadar devam edecek. Söz konusu uygulamaya uymayan sürücülere para cezası uygulanacak. Peki, kış lastiği hangi araçlarda zorunlu? Cezası ne kadar?

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

Araç sahipleri dikkat! Yüzde 25 indirim geliyor

Türkiye’de corona virüsü salgınından sonra yapılandırma düzenlemesi devreye sokuldu. Yapılan düzenleme ile beraber, araç sahiplerini sevindirecek değişikliklerin yapıldığı öğrenildi. Buna göre, trafik cezaları yapılandırmayla peşin ödenirse, anaparadan yüzde 25 indirim yapılacak. İndirimden yararlanmak için ise en son 31 Aralık tarihinde başvuruda bulunmak gerekiyor.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

Arabası olanlar dikkat! Yılbaşında değişiyor

Türkiye’de arabası olan vatandaşları ilgilendiren çok önemli bir gelişme yaşandı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan genelge, 1 Ocak 2021’den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Buna göre, 2021 yılından itibaren trafik sigortasındaki prim artış oranı her ay yüzde 1 arttırılacak.

Binlerce vatandaşı ilgilendiren genelge yürürlüğe girdi. Arabası olan sigortalılar açısından primlerin makul seviyelerde tutulması amacıyla zorunlu trafik sigortalarında azami prim uygulamasının 2021 yılında da devam etmesine karar verildi.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ.