Ekonomi

Okulu uzayan öğrencilerin dikkatine: O yaşı geçen öğrenciler, sağlık hizmetleri için ücret ödeyecekler! 2022 GSS ödemeleri

Herhangi bir iş koluna mensup olmayan ve öğrencilik hayatına devam eden kişiler, sağlık kurumlarından aldıkları hizmet karşılığında herhangi bir ücret ödemiyorlar. Ancak öğrencilerin, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde öğrenciler de diğer sigortasız vatandaşların yaptığı gibi SGK kapsamında olmayan her sağlık hizmeti için ücret ödemek zorunda kalabiliyorlar.

2021 yılında getirilmiş olan Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile her vatandaş, sigortalı bir işte çalışmıyor olsa dahi sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Peki, öğrenciler hangi durumlarda Genel Sağlık Sigortası yaptırmalıdır? Genel Sağlık Sigortası güncel ödemesi ne kadardır?

Öğrenciler, Ücretsiz Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanırlar?

Annesi ya da babası sigortalı olarak çalışan ya da emekli olan öğrenciler, aldıkları sağlık hizmetleri karşılığında herhangi bir ücret ödemek ile yükümlü değillerdir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, öğrencinin yaşıdır.

SGK tarafından yapılan düzenlemeler sonucunda lise öğrencilerinin anne ya da babaları üzerinden ücretsiz olarak faydalandıkları sağlık hizmetleri için yaş sınırı 20, üniversite öğrencilerinin anne ve babaları üzerinden ücretsiz olarak faydalandıkları sağlık hizmetleri için yaş sınırı 25 olarak belirlenmiştir.

İlgili öğrenim düzeylerine bağlı olarak belirlenmiş olan yaş sınırını aşan öğrenciler, GSS prim ödemelerini yaparak sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmaya devam edebilmektedirler.

Kadın Öğrenciler de GSS Prim Ödemesi Yapmak Zorunda Mı?

Annesi ya da babası aracılığı ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanan kadın bireyler için GSS prim ödemesi yapma zorunluluğu yoktur. Kadınlar, sigortalı bir işte çalışmıyor olmalarına rağmen evlendikleri zamana kadar ebeveynleri aracılığı ile ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanabilmektedirler.

2022 GSS Ödemeleri

Öğrencilerin ya da sigortalı bir işte çalışmayan ancak sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmak isteyen diğer vatandaşların yapmak ile yükümlü oldukları GSS prim ödemeleri, SGK tarafından belirlenmektedir. Yeni dönemde ilgili kurum tarafından belirlenmiş olan aylık GSS prim ödemesi, 150,12 TL’dir.

Sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmak için gelir testi yaptıran ve ilgili GSS prim ödemesini yapmak ile sorumlu olan herkes, ödemeyi düzenli yaptığı takdirde sağlık hizmetleri karşılığında ücret ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır.