Kamu

İşsizlik ve kısa çalışma ödeneği ne zaman hesaplara yatırılacak?

Corona virüsü salgını nedeniyle başlatılan İşsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemeleri hakkında vatandaşların soruları devam ediyor. Ödemelerin ne zaman hesaplara yatırılacağını merak eden vatandaşlar için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıklama yaptı.

Kasım ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödeme tarihleri hakkında Bakan Selçuk açıklama yaptı. Selçuk tarafından yapılan açıklamalarda, ödemelerin 4 Aralık tarihinde banka hesaplarına yatırılacağı bildirildi.

IBAN bilgileri bulunmayan vatandaşlara da PTT üzerinden ödeme yapılacağını söyleyen Bakan Selçuk konuya ilişkin açıklamasında, “işsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemeleri 4 Aralık 2020 tarihinde yapılacak.” İfadelerini kullandı.

Kronik hasta ve 65 yaş üstü olan kişiler kısa çalışmadan yararlanabilir mi?

İçişleri Bakanlığının 22.03.2020 tarih ve 5762 sayılı yazısı ile Koronavirüs salgınının özellikle 65 ve üzeri yaşlardaki vatandaşlar ile bağışıklık sistemi düşük ve kronik akciğer hastalığı, astım KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanları daha olumsuz yönde etkilediği için bu vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağı getirilmiştir. Bu itibarla, iş sözleşmesine dayalı olarak bir işyerinde çalışmakta iken kronik rahatsızlığı olanlar ile 65 yaş üzerinde olan işçilerin işyerinde çalışmaya devam etmeleri mümkün bulunmadığından işçinin son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması halinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanması mümkündür. Bununla ilgili başvurunun işveren tarafından yapılması ve işyerinde faaliyetin en az üçte bir oranında azaltılmış olması gerekmektedir.