Ekonomi

Hong Kong borsası Fed’in şahin yorumlarıyla 11 ayın dibini gördü

Hong Kong hisse senetleri, Fed’in faiz artırımına hazırlandığına dair sinyaller vermesi ve Çin ekonomisine yönelik endişelerin artmasıyla Salı günü sert düşüş yaşadı. Bölgesel borsa, ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişin baskısı altında kaldı ve ABD’de hükümetin kapanmasını önlemek için anlaşmaya varılmasının sağladığı rahatlamayı gölgede bıraktı.

Hong Kong hisse senetleri, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faiz artırımı sinyali vermesi ve Çin ekonomisine yönelik endişelerin artmasıyla Salı günü sert düşüş yaşadı. Bölgesel borsa, ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişin baskısı altında kaldı ve ABD’de hükümetin kapanmasını önlemek için anlaşmaya varılmasının sağladığı rahatlamayı gölgede bıraktı.

Hang Seng Endeksi, seans içinde 17.331,22 puana kadar gerileyerek yaklaşık 11 ayın en düşük seviyesini gördü ve günü %2,69 düşüşle 17.408,66 puandan kapattı. Endeks, bir önceki seansta %1,65 yükselmişti.

Hong Kong’da listelenen Çin hisse senetleri de zayıf bir performans sergiledi. Hang Seng China Enterprises Endeksi %3,96 düşüşle 6.216,59 puana geriledi. Endeks, bir önceki seansta %1,86 artmıştı.

Çin ekonomisine yönelik endişeler artıyor

Çin hisse senetlerinin değer kaybetmesinde, ülkenin ekonomik görünümüne ilişkin endişeler etkili oldu. Çin’in eylül ayında imalat sektöründe daralma yaşadığı ve elektrik kesintileri nedeniyle fabrika üretiminin yavaşladığı açıklandı. Ayrıca, Çin’in gayrimenkul sektöründeki sorunlar da piyasaların moralini bozuyor.

Özellikle zor durumdaki geliştirici China Evergrande’nin borçlarını ödeyip ödeyemeyeceği belirsizliğini koruyor. Şirket, Ekim ayı sonuna kadar yeni bir borç yenileme planı sunabileceğini duyurdu. Bu haber üzerine China Evergrande hisseleri %28,1 oranında değer kazandı ve endeksin en çok yükselen hissesi oldu.

Ancak diğer gayrimenkul şirketleri düşüş yaşadı. Country Garden %4,2, Sunac China %3,9 ve China Vanke %3,8 düştü.

Küresel fonlar Çin hisse senetlerinden çıkış yapıyor

Morgan Stanley’den gelen bir rapora göre, küresel fonlar Eylül ayında Çin hisse senedi varlıklarını daha da azaltarak piyasadaki pozisyonlarını 2020’den bu yana en düşük seviyeye indirdi. Raporda, küresel fonların Çin hisse senetlerine olan ağırlıklarının Eylül ayında %0,5 puan azalarak %14,7’ye gerilediği belirtildi.

Raporda ayrıca, küresel fonların Hong Kong hisse senetlerine olan ağırlıklarının da Eylül ayında %0,2 puan azalarak %4’e gerilediği ifade edildi.

Fed’in şahin yorumları piyasaları tedirgin ediyor

Hong Kong borsasının düşmesinde bir diğer etken de Fed’in faiz artırımına hazırlandığına dair sinyaller vermesiydi. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonun beklentilerinin üzerinde olduğunu ve faiz artırımına başlamak için uygun koşulların oluşabileceğini söyledi.

Fed Başkanı Jerome Powell da geçen hafta yaptığı açıklamada, ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini ve varlık alım programını azaltmaya bu yıl başlayabileceklerini belirtmişti.

Fed’in şahin yorumları, ABD Hazine tahvil getirilerinde yükselişe neden oldu. 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi, Salı günü %1,54’e kadar çıkarak Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Tahvil getirileri ile fiyatları ters orantılıdır.

ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş, risk iştahını azaltarak Hong Kong borsasına olumsuz yansıdı. Ayrıca, ABD dolarının güçlenmesi de Hong Kong dolarını baskı altına aldı. Hong Kong doları, ABD doları karşısında 7,78 seviyesinde işlem görüyor.

ABD’de hükümet kapanmasının önüne geçildi

Hong Kong borsasının düşmesine rağmen, ABD’de hükümetin kapanmasını önlemek için anlaşmaya varılması piyasalara bir miktar rahatlama sağladı. ABD Senatosu, pazartesi günü yaptığı oylamada, hükümetin 3 Aralık’a kadar fonlanmasını sağlayan bir tasarıyı onayladı. Tasarı, daha sonra Temsilciler Meclisi’nde de kabul edildi.

Ancak ABD’de borç tavanı sorunu henüz çözümlenmedi. ABD Hazine Bakanlığı, borç limitinin Ekim ayı ortasında dolacağını ve hükümetin ödeme yapamaz duruma gelebileceğini uyarıyor. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında borç tavanını artırma konusunda bir uzlaşı sağlanamadı.