EkonomiKamu

Farkında olmadan yapılan bu hatalar doğalgaz faturasını kabartıyor!

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber kombiler de açılmaya başlandı. Düşük fatura ödemek ve ısınmak konusunda vatandaşlar da çeşitli tasarruf yöntemlerine başvuruyor. Düzce’de iş yerlerine evlere doğal gaz tesisatları döşemesi yapan Ünsal Demir, düşük doğal gaz kullanımının nasıl olacağına ilişkin bilgiler paylaştı. Ev dekorasyonunun bozulmaması maksadıyla peteklerini koltukların arkasına sakladığını söyleyen Ünsal Demir, bu uygulamanın doğal gaz faturalarının artışına sebep olabileceğini ifade etti.

“Petek temizliği önem taşıyor”

Ünsal Demir, “Kombinin ve peteklerin bakımının normalde her sene yaptırılması gerekli fakat durumu müsait olmayan kişiler de olabilir. Bakımın en az 2 senede bir yapılması lazım. Petek temizliği konusunda vatandaşlar temiz olduğunu düşünüyorlar ancak yine de yaptırmak gerekli. Peteklerin temizlenmesinde ilaç kullanılıyor ve bu da peteklere zarar veriyor. Daha fazla basınçlı su gönderiliyor. Bizler de bu yüzden vatandaşlarımıza ilaçlı petek temizliği yaptırmamalarını ifade ediyoruz.

Kombi bakımını vatandaşların yetkili servislere yaptırmasını tavsiye ediyoruz. Telefonla insanları arayan merdiven altı kombi tamircilerine de halkımızın itibar etmemesi önerisinde bulunuyoruz. Doğal gaza gelen zamların ardından halkımız şikayetçi ancak kombiyi zamlar sebebiyle aç kapa yapıyorlar. Bu olunca da otomatik olarak sistem soğutuyor. Bunun neticesinde de hem kendisini hem de petekleri ısıtmak için kombinin daha fazla yanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Peteklerin üzerine kıyafet koymak ısı kaybına sebep oluyor”

Demir, kombinin düşük seviyede daima çalıştığı zaman, kendisini koruma moduna aldığını söyleyerek, “Bununla beraber daha da az yakıt tüketimi oluyor. Ayrıca peteklerin önüne bir şey koymamak gerekli. Peteklerin evin içine vermesi gereken ısıyı vatandaşlarımızın eşyalarını kurutmak için peteklerin üzerine koyması da tasarrufu engelliyor.

Bunun dışında evlerin dışının yalıtımlı malzemeden olması da ısı birikimi açısından dolaylı olarak tasarruf sağlamaya yardımcı oluyor. Bunun dışında peteğin ısıyı dışarıya dağıtmaması için duvar ile peteğin arasına alüminyum aparatlar koyulursa da doğal gaz faturaları düşebiliyor. Evlerde biz oda termostatını tavsiye ediyoruz. Termostat ayarlanan dereceye kadar çıkıyor. Ardından ise kombi kendisini korumaya alıyor. Bu da doğalgaz faturalarını düşürüyor.” dedi.