EkonomiKamu

Fabrika işçileri, sağlık çalışanları, medya çalışanları, polisler için erken yıpranma hakkı ile erken emeklilik

Türkiye’de milyonlarca vatandaş emekli olma hayali kuruyor. Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar için ise SGK uygulamaları bulunuyor. Buna göre, fabrika işçileri, sağlık çalışanları, medya çalışanları, polis memurları yıpranma hakkı bulunan meslek kategorilerinde yer aldıkları için erken28 emekli olabiliyor. 5 yıl erken yıpranma hakkı elde eden bir sağlık çalışanı, 2.5 yıl erken emekli olabilir.

Emeklilik hayali kuran vatandaşların yıpranma hakkı ile erken emeklilik uygulaması hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Türkiye’de 45 işkolu SGK’ya göre yıpranma hakkı olan bir meslek kategorisinde yer alıyor. Yıpranma hakkı bulunan meslekleri yapan vatandaşlar etken emekli olabiliyorlar. Ayrıca ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan işçi ve memura ilave prim hakkı veriliyor.

Kime ne kadar yıpranma hakkı tanınıyor?

Yıpranma hakkından belirli işlerdeki fabrika işçileri, sağlık çalışanları, medya çalışanları, polis memurları faydalanabiliyorlar. Maden işlerinde çalışan bir işçi bir senede 540 gün çalışmış sayılıyor; bu da emekliliği öne çekiyor. Sağlık çalışanları ise her sene 60 gün yıpranma hakkı elde ediyorlar. Böylece 30 yıl çalışanlar, 35 yıl çalışmış kabul edilerek, emekli aylıkları 35 yıl hizmet üzerinden bağlanıyor. 5 yıl yıpranma hakkı elde eden bir sağlık çalışanı, 2.5 yıl erken emekli olabiliyor. Ceza infaz kurumlarında çalışanların ise bir senede 90 gün yıpranma hakkı bulunuyor.