Editörün SeçtikleriEkonomi

Emekliye kök maaş zammı detayları belli oluyor! O emekliler zam alamayacak

Emeklilik aylıklarının temmuz ayında enflasyona endeksli artışlarla beklenmesine rağmen, işçi ve Bağ-Kur emeklilerini kök aylık endişeleriyle karşı karşıya bırakabilecek iki büyük tehlike açıklandı. Bu konudaki açıklama ise çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik tarafından yapıldı.Çelik, sosyal medya hesabından açıklama yaptı ve açıklamalarında kök aylık nedeniyle, Temmuz ayında emeklilerin bir bölümünün maaşlarında artış olmayacağını ifade etti.

KÖK AYLIK TEHLİKESİ VAR

Aziz Çelik açıklamalarında dört aylık resmi enflasyon yüzde 18,7 olarak açıklandı. 6 aylık resmi enflasyon en az yüzde 25 olacağını Temmuz ayı, emeklinin zam ayı ancak emeklileri bekleyen iki önemli tehlike olduğunu ve işçi ve Bağ-Kur emeklileri için kök aylık tehlikesi olduğunu bildirdi. Tüm bunlarla beraber işçi ve Bağ-Kur emeklileri yasa gereği temmuz ayında geçmiş 6 aylık resmi enflasyonu (TÜFE) oranında zam alacaklarını belirten Çelik ancak zam emeklilerin kök aylıklarına yapılacağını ifade etti.

BÜYÜK BİR BÖLÜM ZAM ALAMAYABİLİR

Konu ile ilgili olarak Aziz Çelik açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Halen kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan emeklilerin (dosya bazında) aylıkları 10 bin TL’ye tamamlanıyor. Aradaki farkı Hazine ödüyor. Eğer yeni bir yasal düzenleme yapılıp tamamlanan en düşük aylık enflasyon kadar artmazsa emeklilerin önemli bir bölümü ya sıfır zam veya resmi enflasyondan bile düşük zam alacak.”