Bilim

Arkeologlar Şeytan’ı çağırmak için yapılan ‘lanet tableti’ buldu

Almanya’nın Rostock kentindeki bir inşaat alanında, sıradan bir tuvaletin dibinde keşfedilen, rulo haline getirilmiş kurşun parçası, arkeologlar tarafından incelendikten sonra büyük bir gizemi gün yüzüne çıkardı. 15. yüzyıla ait olduğu düşünülen bu lanet tableti, üzerindeki şifreli mesajın deşifre edilmesiyle çevresindeki bir gönül ilişkisi hikayesini ortaya çıkardı.

Tabletin üzerinde, “Sathanas taleke belzebuk hinrik berith” ifadesi yazılıydı. Araştırmacılar, bu metni incelediklerinde, Taleke adlı bir kadına ve Heinrich (Heinrik) adlı bir adama yöneltilen, aynı zamanda Beelzebub (Şeytan’ın diğer bir adı) ile Berith’i (şeytani bir ruh) çağıran bir lanet olduğunu keşfettiler.

Antik çağlardan beri var

Tabletin bulunduğu yer, Almanya’daki Greifswald Üniversitesi’nden arkeologlar tarafından yapılan kazılarda ortaya çıktı. Arkeolog Jörg Ansorge, “Bulgunun benzersiz olduğunu ve benzer lanet tabletlerinin antik çağlardan beri bilindiğini” belirterek, bu keşfin önemine vurgu yaptı.

Uzmanlar, Taleke ve Heinrich’in kim olduğunu belirlemenin zor olduğunu, ancak tabletin oluşturulma amacına dair bazı fikirler ortaya attı. Tablet, uzmanlara göre bir ilişki bozma büyüsünün parçası olabilir; yani birileri Taleke ve Heinrich’in ilişkisini olumsuz etkilemek veya sona erdirmek istemiş olabilir.

Tablet tuvaletin dibinden çıktı

Tarihsel olarak, benzer lanet tabletlerinin özellikle M.Ö. 800’den M.S. 600’e kadar Yunan ve Roma bölgelerinde bilindiği ifade edildi. Ancak bu kez, bu gizemli obje bir tuvaletin dibinden çıkarak arkeologları şaşırttı.

Öte yandan, bu tür tabletlerin genellikle bulunması zor veya imkansız yerlere konulduğu göz önüne alındığında, tuvaletin dibinden çıkmasına şaşırmamak gerektiğini belirten araştırmacılar, tarihi bir keşfe dönüşen bu lanet tableti hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışıyor.