Bilim

8 Nisan’daki tam güneş tutulması nerelerden izlenebilecek?

Yılın ilk tam Güneş tutulması 8 Nisan’da gökyüzünü süsleyecek. Bu muhteşem olay, 13 eyalette yüzlerce şehir ve kasabadan gözlemlenebilecek. Tutulma, Meksika ve Kanada’nın bazı bölgelerinde de görülebilecek. Ve maalesef Türkiye’den izlenemeyecek!

Tutulma, 8 Nisan’da saat 13:38’de Meksika’dan başlayacak ve ABD’nin Teksas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Tennessee, Kentucky, Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont ve Maine eyaletlerini kapsayan bir rota izleyecek. Kanada’nın New Brunswick eyaleti de tutulma rotasında yer alıyor.

Tutulmanın etkisi bazı bölgelerde sadece birkaç saniye sürerken, bazı şanslı bölgelerde 4 dakikaya kadar uzayabilecek.

Konaklama rezervasyonları doldu!

Güneş tutulmasına tanıklık etmek isteyen birçok insan, tutulma rotasında yer alan şehirlere akın ediyor. Bu talep, konaklama rezervasyonlarında da artışa neden oldu. USA Today’in haberine göre, tutulmanın görülebileceği eyaletlerdeki konaklama rezervasyonlarının yüzde 90’ı aştığı ifade ediliyor.

Gözlemlemek için önlemler

Doğrudan güneş ışınlarına bakmak göz sağlığı için zararlı olabileceğinden, tutulmayı gözlemlemek için özel önlemler almak gerekiyor. Uzmanlar, tutulmayı gözlemlemek için kızılötesi ve ultraviyole ışığı engelleyen sertifikalı Güneş tutulması gözlüklerinin kullanılmasını öneriyor.