Bilim

Anıların gizemi: Neden bazılarını hatırlarken bazılarını unutuyoruz?

Unutmak insanlara bahşedilen en iyi özellik olsa gerek. Yoksa yaşam boyu edindiğimiz kötü tecrübeleri sürekli hatırlıyor olmak ruhsal dengemizi alt üst ederdi. İşte bundan yola çıkan bilim insanları neden bazı anıları hatırlayıp diğerlerini hatırlamadığımızı araştırdılar.

Araştırmacılar, neden bazı anıları hatırlayıp bazılarını unuttuğumuzu açıklayan yeni bir keşfe imza attı. Science dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, olayları meydana geldikten sonra kısa bir süre düşünmek, söz konusu olayları uzun süreli hafızaya kazıma olasılığını artırıyor.

Beynimiz, hangi anıların kalıcı olması gerektiğine nasıl karar veriyor? Fareler üzerinde yapılan deneyler, beynin hipokampusunda “keskin dalgalanmalar” adı verilen belirli bir sinyal düzeninin, önemli deneyimleri etiketleyip uzun süreli hafızaya taşıdığını gösteriyor.

Araştırmacılar, bu bulguların insan hafızası için de geçerli olduğunu düşünüyor. Uyanıkken bir deneyimden sonra duraklamak ve düşünmek, o deneyimin uzun süreli hafızaya yerleşmesine yardımcı olabilir.

Araştırmanın bulguları

  • Beynimiz, hangi anıların kalıcı olması gerektiğine karar veriyor.
  • Bu karar, uyanıkken beynin hipokampusunda “keskin dalgalanmalar” adı verilen bir sinyal düzeni ile veriliyor.
  • Deneyimden sonra duraklamak ve düşünmek, keskin dalgalanmaların oluşmasına ve anıların pekiştirilmesine yardımcı oluyor.