Kamu

55 yaşından küçük ehliyeti olanlar dikkat: Ödeme yapmayana ceza kesilecek!

İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2016 yılından önce ehliyet alan vatandaşlara 1 Ocak 2022’ye kadar ehliyetlerini yenilemeleri gerektiğini bildirerek vatandaşların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesinden ya da ALO 199 hattı üzerinden randevunun alınması gerektiğini duyurdu.

Ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır?

Ehliyetini yenilemek isteyenlerin için son başvuru tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar eski ehliyet kullanabilir. Ancak söz konusu tarihten sonra geçerli olmayacak. Ehliyet yenileme randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi nvi.gov.tr üzerinden veya ALO 199 hattından alınabilir.

Ehliyet yenileme son tarih ne zaman?

Ehliyet yenileme son başvuru tarihi 31.12.2022’dir. Belirtilen tarihe kadar eski ehliyet kullanılabilir.

2022 Ehliyet yenileme evrakları nelerdir?

Kimlik Belgesi
Sürücü Sağlık Raporu
Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
1 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca Edevlet üzerinden temin edilebilir.)

2022 Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?

Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 13+2 TL’dir.

Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 280+60 TL’dir.

01/01/2016 tarihinden sonra yeni tip ehliyet almamış kişiler ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı durumlarında 15 TL yenileme ücreti öderler.

Yeni tip ehliyetler 01/01/2016 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlanmıştır. Bu tarihten sonra ehliyet alanların ehliyeti yeni tip ehliyettir. Yeni tip ehliyet alanlar daha sonra ehliyet yenileme, kayıp, zayi ve çalıntı durumlarında 340 TL Harç+Değerli Kağıt ve Vakıf Payını öderler.

2022 Ehliyet yenileme ücreti hangi bankalara yatırılır?

Ehliyet Yenileme ücreti Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Trafik vakfınca protokol yapılmış ödeme yapılabilen banklara yatırılabilir. Ayrıca ehliyet yenileme ücreti internet üzerinden de yapılabilir.

Akbank

Aktif Bank

ING Bank

Şekerbank

Türkiye Vakıflar Bankası

Kuveyt Türk Katılım Bankası

Albaraka Türk Katılım Bankası

T.C. Ziraat Bankası

Türk Ekonomi Bankası

Garanti Bankası

Denizbank

PTT Bank

Eski ehliyet geçerlilik süresi nedir?

İçişler Bakanlığı 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenmiş olan eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için verilen sürenin 31 Aralık 2022’ye kadar uzatıldığını açıklamıştı. Buna göre eski tip ehliyetler 2022 yılına kadar kullanılabilecek. Söz konusu tarihten itibaren geçerli sayılmayacak.

Ehliyet değiştirme için nereye başvurmalı?

Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir. Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz. Bu nedenle eğer randevularda boşluk bulamıyorsanız müsait bir nüfus müdürlüğüne de başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca randevular hem internetten hem de Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattından da gerçekleştirebilirsiniz.

Sürücü belgeleri kaç günde gelir?

Yeni sürücü belgeleri hemen verilmiyor. Yeni çipli ehliyetlerin basımı Ankara’da yapılıp başvuru esnasında beyan edilen adrese PTT kargo aracılığıyla gönderilmektedir. Bir kişi başvuru yaptıktan sonra ortalama bir hafta içerisinde ehliyetini beyan ettiği adresten alabiliyor. Bu işlem için gerek nüfus müdürlüğünde işlem yaparken gerek teslim anında herhangi bir ücret ödenmemektedir.

Geçici sürücü belgesi veriliyor mu?

Sürücü belgesi kişiye ulaşana kadar geçici olarak kullanılabilen geçici ehliye belgesi talep etmeniz halinde Nüfus müdürlüğü tarafından verilir. Geçici belgenin geçerlilik süresi ise 15 gündür. Ortalama 1 hafta içesinde sürücü belgenizin adresinize elden teslim edildiğini üste yazmıştık. Ola ki bu süre uzadı geçici ehliyet belgenizi tekrardan nüfüs müdürlüğüne başvuru yaparak uzatabiliyorsunuz.

Geçici ehliyet belgesi ile aracınızı kullanabilirsiniz fakat resmi işlemlerde kullanılması noktasında kurumlar bazında sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer araç kullanacaksanız geçici sürücü belgesini almayı unutmayınız.

Yeni tip sürücü belgesinin özellikleri nelerdir?

Yeni sürücü belgesi, lazer baskı ile üretilmiştir. Fotoğraflar üzerinde kopyalama risklerine karşı özel bir hologram bulunur. Fotoğrafın arka kısmında ayrı bir güvenlik tasarımı yer almıştır.