GündemSağlık

Yerli Aşı Turkovac Faz-3 Çalışmalarına Başlıyor

Yerli aşı Turkovac’ta 3.doz çalışmaları başladı. Faz 3’e geçen ve 222 gönüllü ile başlayan yerli aşı Turkovac ile Sinovac aşısının kıyaslanacağı çalışmayı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu.

Turkovac-Coronovac 3’üncü doz klinik çalışmasının Ankara Şehir Hastanesi’nde başladığını duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, . “Çalışmaya 2 doz Sinovac aşısı yapılıp 2’nci dozun üzerinden 90 gün geçen 18-59 yaş arası gönüllüler katılıyor” dedi. Kasım 2020 de Faz-1 , Nisan 2021’ de Faz-2 çalışmalarının tamamlandığı aşının Faz-3 çalışmaları başlıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Turkovac-Coronovac 3. doz klinik çalışması Ankara Şehir Hastanesinde başladı. Çalışmaya 2 doz Sinovac aşısı yapılıp 2. dozun üzerinden 90 gün geçen 18-59 yaş arası gönüllüler katılıyor. yerli aşının sonuçlanmasına destek için zemin kat aşı birimine bekliyoruz. Tel: 0312 552 60 19” çağrısında bulundu.

Turkovac Aşısının Özellikleri Nelerdir?

TURKOVAC, tıpkı SinoVac aşısı gibi etkisizleştirilmiş virüs içeren inaktif bir aşı. İnaktif aşılar, tedavi edilmek ya da önlem alınmak istenen hastalığa sebep olan virüslerin zayıflatılmış versiyonlarını içeriyor. Bu şekilde vücut (bağışıklık sistemi) virüsü tanıyor ve hastalıkla karşılaştığında antikor üretebiliyor.

Yerli aşı, Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) desteğiyle Kayseri, Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ve İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) tarafından geliştiriliyor.

Faz- 1 çalışması 44 gönüllü ile Kasım 2020’de tamamlanmış ve , hiçbir yan etki görülmediği açıklanmıştı.

Faz- 2 çalışması 250 gönüllü ile Nisan 2021’de tamamlanmış,  %100 başarı oranı olduğu açıklanmış ve  Ağır bir yan etki gözlemlenmemişti. Herkesin merakla beklediği Faz-3 çalışmalarının yan etkisi olup olmayacağı merak konusu.