EkonomiGündem

Yaptırımlara karşı Rusya da harekete geçti! Piyasaya flaş altın ve döviz adımı atıldı!

Batılı ülkeler, Rusya’ya karşı çeşitli ekonomik yaptırımlar uygularken ülkeden flaş bir karşı adım geldi! Rusya Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre döviz ve altın alım işlemleri, mali kurallar çerçevesinde durduruldu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle başta Batılı ülkeler olmak üzere tüm dünya Rusya’ya yönelik üst üste yaptırım kararları aldı. Rusya’nın ekonomisi bu yaptırımlar nedeniyle olumsuz yönde etkilendi ve Rus para birimi ruble döviz karşısında değer yitirdi.

Ekonomiyi altüst eden yaptırımlar karşısında önlem olarak Rusya’dan karşı hamle geldi. Ülkede döviz ve altın alım işlemleri mali kurallar çerçevesinde durduruldu. Kararı Rusya Maliye Bakanlığı resmen açıkladı.

Rusya’ya Şimdiye Dek Hangi Yaptırımlar Uygulandı?

DW tarafından sıralanan yaptırımlar şöyle sıralandı:

Batılı ülkelerin aldığı ekonomik yaptırım kararları arasında en serti, Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi Swift’ten çıkarılması oldu. Bu yaptırım, bir yandan Rus bankalarının dünya genelinde işlem yapmasını engellerken diğer yandan Rus ihracat ve ithalatını felç etmeyi amaçlıyor. Rusya Merkez Bankası’nın Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Kanada’daki varlıkları da donduruldu.

Enerji yaptırımı AB’den geldi. AB, Rusya’ya ham petrolün işlenmesi için gerekli olan mal ve teknoloji satışını, transferini, ayrıca ihracatını yasakladı. Bu alandaki hizmetler büyük ölçüde kısıtlanmış oldu. Bu yaptırımın hedefi, Rusya’nın petrol rafinerilerini modernize etmesini engellemek.

Ulaşımdaki yaptırım ise Batı ülkelerinden Rusya’ya artık havacılık ve uzay sanayisiyle ilgili mal, teknoloji ve hizmet satışı yapılmayacağının açıklanması oldu. Bu karar çerçevesinde Rus havayollarına uçak, yedek parça ve ekipman verilmeyecek.

Diğer maddeler ise şöyle:

Teknoloji: Bazı teknolojik ürün ve teknolojiler de AB ve diğer Batılı ülkelerden artık Rusya’ya kolayca getirilemeyecek. Bunlar arasında mikroçip üretimi için gerekli olan mikroişlemciler ve ekipmanları da bulunuyor. ABD, yüksek teknolojili ürünlerin Rusya’ya ihracatını da yasakladı.

Spor: Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) de Rusya’ya karşı yaptırım kararı aldı. FIFA’nın aldığı karara göre Rusya artık uluslararası maçlara ev sahipliği yapamayacak. Rusya’nın ev sahibi olması gereken maçlar tarafsız bir yerde ve seyircisiz olarak oynanacak. Ayrıca Rus milli takımının katıldığı maçlarda Rusya bayrağı açılmayacak ve Rus milli marşı okunmayacak.