Ekonomi

Vladimir Putin açıkladı: Doğalgaz ödemeleri Rus bankalarına ruble ile yapılacak, yoksa sevkiyat durur

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat günü Rus ordusuna emri verdi ve Rus askeri birlikleri Ukrayna topraklarına girdi. Savaşın başlaması ile birlikte Batılı devletler Rusya’ya karşı yaptırım kararları almaya başladı. Birçok ülke yaptırım kararını açıklarken, Rusya’nın bu yaptırımlara karşı nasıl bir hamle ortaya koyacağı da merak ediliyordu. Beklenen hamle geçtiğimiz hafta geldi ve Putin, doğalgaz ödemelerinde artık dolar ve Euro almanın mantıksız olduğunu dile getirerek, ödemelerin Rus rublesi ile alınmasına yönelik sistem oluşturulması için 1 hafta süre verdiğini açıkladı. Putin doğalgaz ödemelerinin Rus rublesi ile yapılmasına yönelik kararnameyi imzaladı.

1 Nisan’dan İtibaren Başlıyor

Batı’dan gelen ekonomik yaptırımlara karşı doğalgaz gücünü kullanan Rusya, artık doğalgaz ihracında Rus rublesi ile ödemeleri kabul edecek. Konuya ilişkin kararnameyi imzalayan Putin “Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak” sözlerini dile getirdi. Rusya’nın doğalgaz ihracatında ruble ile ödemelere geçtiği adımı vurgulayan Putin “Bugün Rus gazının dost olmayan ülkeler ile ticaretinde kuralları belirleyen kararnameyi imzaladım. Rus gazını satın alabilmek için Rus bankalarında ruble hesabı açmaları gerekiyor. Bu hesaplar 1 Nisan’dan itibaren sevk edilen gazın ödemesi için kullanılacak” dedi.

“Bu Elbette Böyle Devam Edemez”

Vladimir Putin açıklamasında, söz konusu ruble ödemelerinin yapılmaması durumunda gaz sevkiyatının da duracağını dile getirdi. Putin açıklamasında “Avrupalı tüketicilere kaynaklarımızı sağladık ve bize Euro olarak ödeme yaptılar. Sonra bu kaynaklarımızı dondurdular. Bu bağlamda, Avrupa’ya gazın bir kısmını ücretsiz teslim etmiş olduk. Bu elbette devam edemez” dedi. Putin doğalgaz ödemelerinde ruble kullanımının, Rusya’nın mali bağımsızlığını da güçlendireceğini ifade etti ve “Uzun bir plan çerçevesinden bu yönde ilerlemeye devam edeceğiz. Güvenilir ortaklarla dış ticarette ulusal para birimlerini daha fazla kullanacağız” dedi.