Kültür Sanat

Uyanış Büyük Selçuklu oyuncuları kimdir? Uyanış Büyük Selçuklu konusu nedir, nerede çekiliyor? Büyük Selçuklu ne zaman, nerede kuruldu? Büyük Selçuklu Sultanları kimlerdir? Uyanış Büyük Selçuklu 2. Bölüm fragmanı yayınlandı!

Uyanış Büyük Selçuklu TRT 1 ekranlarında yayınlanmaya başladı. Heyecanla beklenen dizisi Uyanış Büyük Selçuklu, bu akşam izleyicilerin karşısına çıktı. İddialı oyuncu kadrosu ve tanıtımları ile dikkatleri üzerine çeken dizinin konusu da büyük merak uyandırıyor. İlk bölümü sonunda dizinin oyuncu kadrosu, konusu ve yapımcısı araştırılmaya başlandı. İşte, Uyanış Büyük Selçuklu oyuncuları kimdir? Uyanış Büyük Selçuklu konusu nedir, nerede çekiliyor? Büyük Selçuklu ne zaman, nerede kuruldu? Büyük Selçuklu Sultanları kimlerdir? Uyanış Büyük Selçuklu 2. Bölüm fragmanı yayınlandı. İşte merak edilenler....

TRT 1 ekranlarında yayınlanmaya başlayan Uyanış Büyük Selçuklu dizisi izlenme rekorlarının yanı sıra merak edilenleriyle Türkiye gündemine oturdu. Uyanış Büyük Selçuklu oyuncuları kimdir? Uyanış Büyük Selçuklu konusu nedir, nerede çekiliyor? Büyük Selçuklu ne zaman, nerede kuruldu? Büyük Selçuklu Sultanları kimlerdir? Uyanış Büyük Selçuklu 2. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? gibi soruları en çok merak edilenler oldu. TRT 1 ekranlarında yayınlanacak dizi 28 Eylüll Pazartesi akşam saat 20:00’da yayınlandı. Dizi, Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluş aşamasını konu alıyor. İşte, Uyanış Büyük Selçuklu oyuncuları kimdir? Uyanış Büyük Selçuklu konusu nedir, nerede çekiliyor? Büyük Selçuklu ne zaman, nerede kuruldu? Büyük Selçuklu Sultanları kimlerdir? Uyanış Büyük Selçuklu 2. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Tüm merak edilenler haberimizde.

UYANIŞ BÜYÜK SELÇUKLU KONUSU NEDİR?

Bir Türk destanı daha TRT 1’de ekranlara geliyor. Aşkla, sırla, mücadeleyle kan ile yoğrulmuş destansı bir yolculuk… Malazgirt Savaşı sonrasında Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan’ın ölümünün ardından tahta geçen Melikşah, aynı gün çok sevdiği Kıpçak hatunu Başulu’yu doğum yaparken kaybettiği haberini de almıştır. Kıpçak-Selçuklu düşmanlığı sebebiyle yeni doğan bebek, devletin devamlılığı için tehlike arz ediyordur. Melikşah devletin bekası için bu durum onu bir daha görmemek ve sormamak üzere Nizamülmülk’e teslim eder. Sultan Alparslan’dan aldığı Selçuklu Devleti’nin gücünü doruklara çıkaran Sultan Melikşah’ın düşmanları büyümektedir. Sultan Melihşah Hem devletin içinde hem de dışında çoğalan düşmanlarla mücadele etmek zorundadır.

Doğumundan itibaren kaderinin devletle bir yazıldığı, ölene kadar da tek gayesinin devlete hizmet olacağı düsturuyla yetişen Sencer, yıllarca aldığı eğitimle idealist bir kahramana dönüşür ve bu kahramanlıklar onu Sultan Melikşah’ın fedaisi yapar. Nizamülmülk’ün en güvendiği adamlarından olan Sencer, devleti için tüm zorlu görevleri üstlenmeye hazırdır.

Melikşah ve Sencer türlü tehlikeler ile mücadele ederken en büyük destekçileri Nizamülmülk gibi liyakatli devlet adamları, Gazalî gibi alimler, Ömer Hayyam gibi bilim adamları, Yusuf Hamedani gibi irfan sahibi kişiler olacaktır. Diğer tarafta Karahanlı hanedanından gelen asil soylu Terken, Melikşah’ın hatunu olmanın verdiğii güçle devlete hâkim olmak istiyordur. Fakat onun bu ihtiraslarının karşısında devletin Baş Hatunu olan Melikşah’ın anası Seferiye, Melikşah’ın oğlu Tapar’ın Hatunu olan Gevher ve saraya gelişiyle dengeleri değiştirecek olan asil Türkmen kızı Elçin olacaktır.

Selçukluyu yıkmaya yeminli Hasan Sabbah, devlete hâkim olmak isteyen Terken’in kurduğu tehlikeli entrikalar ve hepsinin ortasında amansız bir mücadeleye giren Sencer’in Turna ile yaşayacağı fırtınalı aşk…

UYANIŞ BÜYÜK SELÇUKLU OYUNCULARI

Selçuklu döneminin anlatılacağı ‘Uyanış: Büyük Selçuklu’ dizisinin kadrosunda Ekin Koç, Buğra Gülsoy, Hatice Şendil, Gürkan Uygun, Leyla Lydia Tuğutlu, Sevda Erginci, Mehmet Özgür, Cemal Toktaş, Osman Sonant, Leyla Feray, İlker Kızmaz, Ali Gözüşirin, Çiğdem Selışık Onat, Murat Garipağaoğlu, Nik Xhelilaj ve Erdem Akakçe gibi isimler yer alıyor.
Dizinin başrolünü ise ‘Sultan Melikşah’ rolü ile Buğra Gülsoy üstleniyor.
Kostümleri, hikayesiyle merak uyandıran ‘Uyanış: Büyük Selçuklu’ dizisi ilk bölümüyle 28 Eylül Pazartesi akşamı TRT1’de izleyici karşısına çıkacak.

BÜYÜK SELÇUKLU NE ZAMAN, NEREDE KURULDU?

Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Tuğrul Bey (1016–63) tarafından 1037’de kuruldu. Tuğrul’u büyüten dedesi ve Oğuz Yabgu Devleti’nde yüksek makam sahibi olan Selçuk Bey, adını hem ülkeyi yöneten hanedana hem de imparatorluğa verdi. Büyük Selçuklu Devleti günümüzün İran sınırları içinde kalan İsfahan kentinde kuruldu.

BÜYÜK SEKÇUKLU SULTANLARI KİMLERDİR?

Büyük Selçuklu Sultanları 1037 – 1157 yılları arasında hüküm sürmüşlerdir.

  • Selçuk Bey 1000-1038
  • Tuğrul Bey 1037-1063
  • Alp Arslan 1063-1072
  • Melikşah 1072-1092
  • I. Mahmud 1092-1093
  • Berkyaruk 1093-1104
  • Müizzeddin Melikşah 1105
  • Mehmed Tapar 1105-1118
  • II. Mahmud 1118-1131
  • Sultan Sencer 1131-1157

UYANIŞ BÜYÜK SELÇUKLU 2. BÖLÜM FRAGMANI

TRT 1 izlenme rekorları kıran Uyanış Büyük Selçuk’nun 2. bölüm fragmanı da yayınlandı.

İŞTE UYANIŞ BÜYÜK SELÇUKLU 2. BÖLÜM FRAGMANI