GündemSağlık

TURKOVAC Seri Üretime Geçecek Cumhurbaşkanı Erdoğan Duyurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan bugün ABD’deki Küresel Koronavirüs Zirvesi’ne video mesajı ile katılım sağladı. TURKOVAC ile ilgili müjdeyi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ” TURKOVAC ve diğer milli aşı adaylarımızı en kısa zamanda seri üretime geçirerek tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video mesaj göndererek katıldığı ABD Başkanı Joe Biden’ın ev sahipliğinde çevrim içi olarak düzenlenen “Küresel Kovid-19 Zirvesi’nde TURKOVAC ile ilgili müjdeleri duyurdu. İnsanlığın koronavirüs ile yaklaşık iki yıldır eşi benzeri görülmemiş bir imtihan verdiğini söyleyen Erdoğan, dayanışma sağlaması halinde bu virüsten kurtulabilineceğinin öğrenildiğini belirtti.

Türkiye’nin salgın sürecinde çok sayıda ülkeye ihtiyaç duydukları her malzeme temininde yardımcı olduğu gibi bu hedeflere ulaşma gayretinin de imkanlar dahilinde gereken katkıyı sağlayacağını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kırılgan ve dezavantajlı kitlelerin aşı, tanı, tedavi ve kişisel koruma araçlarına erişiminin desteklenmesi, hem evrensel sağlık hakkıdır hem ahlaki açıdan zaruridir” dedi.

Yerli Aşı TURKOVAC Seri Üretime Geçecek

Yerli ve milli aşı olan TURKOVAC ve diğer milli aşıların en kısa sürede seri üretime geçeceğini belirten Erdoğan, “Ülkeler arasındaki gelir farklılıkları aşıya ve sağlık hakkına erişimde engel teşkil etmemelidir. Bu konuda uluslararası iş birliği ve dayanışmanın azami derecede sağlanması hayati önemi haizdir. Adil, bilimsel ve insani yaklaşım bunu gerektirmektedir. Bu anlayışla, 159 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa, tıbbi ekipman ve salgınla mücadelede ihtiyaç duyulan diğer kritik malzemeyi ulaştırdık. Başka ülkelerden tedarik ettiğimiz aşıların bir kısmını talep eden ülkelerle paylaştık. Yaygın ulusal aşılama programımızla 18 yaş üstü nüfusumuzda 2’nci doz aşılanma oranında yüzde 70 hedefine çok yaklaştık. Ayrıca, TURKOVAC ve diğer milli aşı adaylarımızı, en kısa zamanda seri üretime geçirerek, tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye, COVİD-19’dan Sonra Her Bakımda Güçlü Bir Dünya İçin Gayret Edecek

Erdoğan, Türkiye’nin Covid-19 salgınından sonra her bakımdan daha güçlü bir dünya adına tutum sergileyeceğini belirten Erdoğan, “Bu salgından çıkarılan dersler ışığında çok taraflı sistemi küresel sağlık tehditlerine karşı daha sağlam ve hazırlıklı hale getirmek, gelecek nesillere olan borcumuzdur. Yeni bir küresel salgın ihtimal değil, sadece zaman meselesidir. Bu nedenle, tespit edilen noksanlıkların giderilmesi de bir seçenek değil, siyasi bir sorumluluktur. Türkiye, Kovid-19’dan sonra her bakımdan daha güçlü bir dünya için sergilenecek gayret kulvarında yerini almaya hazırdır dedi ”