Gündem

Sekizinci yargı paketi hazırlanıyor: 2 yıl ceza alan 5 ay hapis yatacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Sekizinci Yargı Paketi’ne ilişkin yaptığı açıklamada, paketin taslak aşamasında olduğunu ve yakın zamanda milletvekillerine sunulacağını belirtti. Tunç, paketin Meclis’te görüşülmesi için seçim takvimi içerisinde bir tarih belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Tunç, toplumda yaygın olan cezasızlık algısını ortadan kaldırmak amacıyla Sekizinci Yargı Paketi’nde düzenlemelerin bulunduğunu vurgulayarak, özellikle iki yıl ceza alan kişilerin koşullu salıverme sürelerine yönelik değişiklikleri açıkladı.

2 yıl ceza alan 5 ay hapis yatacak

Yapılacak düzenleme ile iki yıl ceza alan bir kişinin, 6 aylık koşullu salıverme süresinin sadece 5’te 1’ini denetimli serbestlikle geçirebileceğini ifade eden Tunç, böylece en az 5 ay cezaevinde kalmasını öngördüklerini belirtti.

Ayrıca, yeni yargı paketinde temyiz sürelerine ilişkin düzenlemelerin de yer alacağını belirten Bakan Tunç, farklı mahkemelerdeki temyiz sürelerini tek bir yanıtla iki haftaya indireceklerini açıkladı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin pilot kararı gereği, makul sürede yargılanmadığı iddia edilen başvurular için Tazminat Komisyonu’nun kurulacağını da bildirdi.

Bakan Tunç, Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere uymama eleştirilerine karşı çıkarak, Türkiye’nin kararlara uyma oranının yüzde 89 olduğunu ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasındaki sorunun TBMM’de çözülebileceğini belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği usul düzenlemelerine yönelik çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Bakan Yılmaz Tunç, cezaevinden af talepleri ve disiplin affıyla ilgili ise şu an için herhangi bir durumun gündemlerinde olmadığını söyledi.