Gündem

Sahra Çölü’nden Türkiye’ye toz alarmı: Uzmanlardan maske takın çağrısı

Sahra Çölü’nden Türkiye’ye yoğun toz taşınımı bekleniyor. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) Prof. Dr. Doğan Yaşar, alerji ve akciğer hastalarını uyardı.

Toz Fırtınası pazartesi ve salı günü etkili olacak

Prof. Dr. Yaşar, meteorolojik değerlendirmelere göre, Sahra Çölü üzerinden mart ayı sonu itibarıyla Türkiye’ye toz taşınımı beklendiğini söyledi. Pazartesi ve salıdan itibaren çok yoğun bir döneme girileceğini ve demir yüklü kırmızı renkli çöl tozlarının ülkeyi etkisi altına alacağını kaydetti.

Polen tehlikesine dikkat!

Çöl tozlarıyla beraber yaşanabilecek polen sorununa da dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, “Bir tek çam ağacı, 12 milyar polen üretir. Bu dönem havada, polen çok yoğun miktarda çoğalır. Bunu içimize çektiğimiz zaman rahatsızlıklar yaşanır. Özellikle astım gibi akciğer hastalıklarına sahip kişiler için tehlikelidir. Bu dönem ‘bahar alerjisi’ dediğimiz kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görülür.” dedi.

Akciğer hastaları maske takmalı

Prof. Dr. Yaşar, akciğer rahatsızlıkları bulunanların 3 hafta boyunca partikül tutucu maske takmalarını veya bulamıyorlarsa normal maske kullanmalarını tavsiye etti.

Çöl tozları tarım için faydalı

Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarının tarım için faydalı olduğunu ve verimliliği artırdığını, ancak sağlık açısından da tehlikeli bir dönem olduğunu ve dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.