EkonomiGündem

Petrolle ilgili flaş gelişme! Yeni yaptırım kararları alınacak…

Rusya ile Ukrayna arasındaki sıcak gelişmeler petrolü etkilerken yaptırım haberleri de peş peşe geliyor. Son olarak Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlara hazırlandığını açıkladı.

Bir Alman gazetesine konuşan Leyen, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlarının başta Sberbank olmak üzere Rus bankaları ve Rus petrolünü hedef alacağını belirtti. Leyen, “Bankacılık sektörüne, özellikle de Rus bankacılık sektörünün yüzde 37’sini oluşturan Sberbank’a daha yakından bakıyoruz. Ve tabii ki enerji sorunları var” dedi. AB, şimdiye kadar Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank’ı önceki yaptırım paketlerine dahil etmemişti.

DÜNYA ENERJİ PİYASASINI SARSMIŞTI

Leyen diğer yandan AB’nin Rus petrolünü de bir sonraki yaptırımlara dahil edebilmek için bazı mekanizmalar üzerine çalıştığını söyledi ve son olarak, “Putin AB’ye gidecek malzemeler için diğer pazarlarda daha yüksek fiyatlar almamalı” dedi.

AB şimdiye kadar Rus enerji ürünlerini yaptırım kapsamına almamış olsa da ABD ve İngiltere’nin Rus petrolüne dönük yaptırımları dünya enerji piyasasını sarsmaya yetmişti. Rusya’nın dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olması ve Avrupa’nın Rus petrolüne bağımlı olması doğrudan Rus petrolüne yasak koymayı zorlaştırıyor.