GündemSağlık

Omicron Varyantı Alarmı! Belirtileri Açıklandı

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü mutasyona uğramaya devam ediyor. Geçtiğimiz  aylarda Güney Afrika’da ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından “endişe verici varyant” olarak sınıflandırılan ve bilim dünyayı hayrete düşüren dayanıklılığı ve bulaşma hızı ile Omicron adını alan virüs bilim dünyasında endişe yaratmaya devam ediyor.

Omicron varyantı son zamanlarda dünyanın bir numaralı gündemi oldu. 80’nin üzerinde ülkede görülen varyant pandemiden en çok etkilenen Avrupa’da vaka artışları rekor kırdı. Avrupa ülkeleri varyanta karşı önlemlerini alamaya başladı. Başta İngiltere olmak üzere Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkeler varyanta karşı kısıtlamalar getirmeye başladı.

Semptomlar Daha Hafif Geçiyor

Diğer mutasyonlardan farkının bulaşma hızı olduğunu belirten uzmanlar belirtilerin diğer varyantlardan farklı olabileceğini belirtti. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, ““Semptomlar olağandışı fakat hafif geçiyor. Fakat varyant aşı olmayanları ve yaşlıları çok etkileyebilir” ifadeleri kullanıldı.

Omicron Aşırı Halsizliğe Neden Oluyor

Güney Afrika Aşı Danışma Komitesi’ne bilgi veren Afrikalı Doktor Coetzee Omicron semptomları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Semptomları daha önce tedavi ettiğim hastalardan çok farklıydı ve daha hafif geçiyordu. Aşırı yorgunluk ve halsizlikleri vardı” dedi. Şu ana kadar test sonuçları pozitif çıkan yaklaşık 20 hastası olduğunu dile getiren Coetzee, “Bunların çoğu genç erkekler. Hastaların yarısı aşı olmayanlar ve Omicron hastalarının hiçbiri koku ya da tat alma hissini yitirmedi” dedi.