Editörün SeçtikleriEkonomi

O emeklilere kötü haber! Ek maaş zammı alamayacaklar: Maaşlar 10.000 TL’de kalacak

Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahmininin belli olması ve mart ayı enflasyon fakrının ortaya çıkması emeklide maaş hesaplarının yeniden yapılmasına neden olduğu ifade edilerek asgari ücrete temmuz ayında zam yapmayacağını belirtirken SGK Başuzmanı İsa Karakaş’tan kritik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu, 3 Mayıs Cuma günü Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklayacağı ifade edilerekl rakamlar, memur ve emekli maaşları üzerinde etkili olan 3 aylık enflasyon farkını belirleyeceği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, asgari ücrette ara zam yapılmayacağı vurgulandı.

ZAM ORANI YÜZDE 49,25

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, emekli maaşlarındaki önemli bir detayı vurgulayarak asgari ücretle ilgili beklentilerini paylaştı. Tüm bunlarla beraber Temmuz ayında kök maaş, memur maaşı ve en düşük emekli maaşı konularının hükümet gündemine gelmesi beklendiği ve Ocak 2024’te SSK ve Bağ-Kur emekli zammı ile memur ve memur emeklisi zam oranı yüzde 49,25 olarak açıklandığı ifade edildi.

BAZI EMEKLİLER ZAM ALAMAYACAK

Karakaş, temmuz ayında yapılacak zam konusunda açıklamalarda bulunarak kök maaş detayına dikkat çekerken açıklamalarında “Hükümet sadece enflasyon oranında zam yaparsa en az 6-7 milyon emeklinin yüzde 0 zam alacağını” ifade etti. Karakaş açıklamalarında kök zam yapıldığında 8 bin lira maaş alan bir kişinin maaşının 10 bin liraya yükseleceğini ancak zaten 10 bin TL alanların bu durumdan etkilenmeyeceğini ifade etti. Ayrıca Karakaş açıklamalarında geçtiğimiz yıl Temmuz ayında da aynı durumun yaşandığını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan kısa süre önce “Asgari ücrette ara zam yapılacak mı?” sorusunu yanıtlayarak “Öyle bir konu gündemimizde yok. Başta nasıl bir karar aldıysak şu an süreç bu şekilde devam edecek. Temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak” ifadelerini kullandı.