Gündem

Marketlere getirilen yeni düzenleme Resmi Gazete’de

Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği’nde bir değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu değişiklikle marketlerde yeni düzenlemelere gidilecek.

Yapılan değişiklik, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanan ‘Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği’ni kapsıyor. Artık ambalajların üzerinde “Aroma verici maddeyi içerir. Foto dönüşümünü önlemek için ışıktan koruyun” ifadesi bulunacak.

Yönetmelik, gıdalarda kullanılan aroma vericileri, aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerini, bu bileşenlerin üretiminde kullanılan kaynak materyalleri ve kullanım koşulları ile etiketleme kurallarını belirliyor.

AB’ye uyum

Bu değişiklikle birlikte, AB Tüzüğü’nde yapılan değişikliklere uyum sağlandı. Aroma verici etiketleme zorunluluğu yürürlüğe girdi ve tüketiciye sunulmayan aroma vericiler için ek etiket bilgisi zorunlu hale getirildi. Aroma verici madde içeren ürünlerin ambalajları veya kapları üzerinde ‘Aroma verici maddeyi içerir. Foto dönüşümünü önlemek için ışıktan koruyun’ ibaresi ile ‘Işıktan uzak tutun’ ifadesi bulunacak.