Dünya

Gazze’de en çok çocuklar ölüyor! Açıklanan bilanço korkunç

İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children (Çocukları Kurtarın), Gazze’de 2019 yılından bu yana çatışma bölgelerinde ölen çocuk sayısını aşan korkunç bir bilanço açıkladı. Örgüt, 3 hafta içinde en az 3 bin 195 çocuğun öldüğünü bildirdi.

Save The Children’ın açıklamasına göre, 7 Ekim’den bu yana süren İsrail-Filistin çatışmaları sonucunda en az 3 bin 257 çocuk yaşamını yitirdi. Bu veriler, İsrail ve Gazze’deki resmi kurumların verilerine dayandığı ifade edildi.

Açıklamada, son 3 hafta içinde Gazze’de en az 3 bin 195 çocuğun öldürüldüğü vurgulandı. Bu sayı, 2019 yılından bu yana dünyanın yaklaşık 20 ülkesinde yaşanan çatışmalarda ölen çocuk sayısının toplamını aştı.

Gazze’de hayatını kaybedenlerin yüzde 40’ını çocukların oluşturduğu belirtilirken, İsrail-Filistin çatışmalarında ölenlerin üçte birinin çocuklar olduğu açıklandı.

Ayrıca, Gazze’de kayıp olarak bildirilen 1,000 çocuğun enkaz altında olabileceği endişesi dile getirildi. Bu sayının netleşmesiyle ölen çocuk sayısının daha da artabileceği vurgulandı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarını genişletme kararına da dikkat çekilen açıklamada, bu durumun daha fazla ölüm ve yaralanmaya yol açabileceği kaydedildi.

Gazze’de 6 bin 363 çocuğun yaralandığı ve bu sayının Batı Şeria’da 180, İsrail’de ise 74 olduğu ifade edildi. Ayrıca, Gazze’de 200 çocuğun esir bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Gazze’de hastaneler hizmet veremiyor

Açıklamada, Gazze’deki hastanelerin üçte birinin hizmet veremez durumda olduğuna dikkat çekilerek, yaralanmalar nedeniyle ölüm riskinin çok yüksek olduğu belirtildi. İlaç ve tıbbi malzeme eksikliği de İsrail ablukası nedeniyle sıkıntı yaratıyor ve bu durum bazı çocukların anestezi olmadan ampute edilmek zorunda kaldığına işaret ediliyor.

Bu acı tabloya son vermek ve çocukların güvenliğini sağlamak için acil bir ateşkes çağrısı yapıldı. Save The Children Filistin Direktörü Jason Lee, 3 haftadır süren çatışmaların çocukların ailelerinden koparılmasına ve hayatlarının alt üst olmasına neden olduğunu ifade ederek, “Ateşkes, çocukların güvenliğini sağlamanın tek yolu. Uluslararası toplum, insan hayatını siyasetin önüne koymalı. Tartışmalarla geçen her gün çocukların ölmesine ve yaralanmasına neden oluyor. Çocuklar, özellikle okullarda ve hastanelerde güvenlik arayışı içinde oldukları anda korunmalıdır” dedi.