DünyaGenel

Toyota çalışan maaşlarına zam yaptı!

Toyota, işçilere benzeri görülmemiş zam ve ikramiyeler vererek 25 yılın en büyük ücret artışını duyurdu. Aylık maaşların 28.440 yen (193 $) artmasıyla şirket, bunun bugüne kadarki en yüksek zam olduğunu vurguluyor. Türkiye'deki Toyota çalışanları da zam alacak mı? Detaylar aşağıda.

Toyota’dan Tarihi Ücret Artışı

Toyota Motor Corp., işçilere benzersiz bir zam ve ikramiye ödemesi sunarak 25 yılın en büyük ücret artışı talebini kabul etti. Şirket aylık maaşları 28.440 yen (193 $) artıracak. Toyota’nın İnsan Kaynakları Direktörü Takanori Azuma, bu rakamların şu ana kadar görülen en yüksek rakamlar olduğunu belirtirken, bu hamle ülkede istikrarlı bir ücret-fiyat döngüsünün sinyalini veriyor.

Toyota, 5 milyondan fazla kişinin istihdam edildiği otomotiv üretim ve tedarikçi ağının merkezi bir figürü olarak ekonomik trendler ve ücret politikalarında öncü bir rol oynuyor. Honda ve Mazda gibi diğer şirketler de sendikaların ücret artışı taleplerini kabul etti.

Toyota’nın önceki yıla kıyasla daha güçlü bir ücret artışı uygulama kararı, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda’nın vurguladığı üretken ücret ve fiyat artış döngüsüne doğru atılmış bir adımı yansıtıyor.

Toyota Türkiye Çalışanları Zam Alacak mı?

Toyota çalışanlarına yılda dört kez çift maaş sağlıyor. Son zamlarla birlikte Toyota çalışanlarının asgari maaşının 30 bin TL olduğu biliniyor. Ancak bu zamların Toyota’nın Türkiye’deki çalışanlarını etkileyip etkilemeyeceği konusunda henüz bir bilgi bulunmuyor.