Flaş açıklama: Evi olan herkesin e-Devlet üzerinden yapması gerekiyor!
Vatandaşlara verilen e-devlet hizmetlerine her geçen gün yenisi ekleniyor. Bu kapsamda açıklamada bulunan SEDDK Başkanı Türker Gürsoy, vatandaşların artık kendilerine ait deprem hasar dosyalarının durumlarını e-devlet üzerinden görüntüleyebildiklerini söyledi. Ayrıca sistem üzerinden eksik evrak hasar dosyalarına iletilebiliyor.
İzmir Seferihisar’da 30 Ekim tarihinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) hasar tespit çalışmalarını hızla sonuçlandırıp tazminat ödemelerine başladığı öğrenildi. Ayrıca evi olan herkesi ilgilendiren açıklama SEDDK Başkanı Türker Gürsoy tarafından yapıldı.
Hasar ihbar bildiriminde bulunabilir
Gürsoy’ AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, hasar tespit ile ilgili pek çok işlemin artık e-devler üzerinden yapıldığını bildirerek, “Zorunlu Deprem Sigortası poliçe sahipleri, artık kendilerine ait deprem hasar dosyalarının durumlarını e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyor ve eksik evraklarını direkt sistem üzerinden hasar dosyalarına iletebiliyor. Ayrıca, deprem sonrasında çağrı merkezi, IVR, web sitesi gibi ihbar kanallarının yanında e-devlet üzerinden de hasar ihbar bildiriminde bulunabiliyor. İzmir depreminin ardından da bu kanaldan hasar ihbarı aldık ve sigortalılarımıza kolaylık sağlamış olduk.” İfadelerini kullandı.
İzmir’de meydana gelen ve can kayıplarına neden olan 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra Deprem Sigortası’na ilginin arttığını söyleyen Gürsoy, “30 Ekim verilerine göre, Ege Bölgesi’nde DASK sigortalılık oranı yüzde 54 seviyesindeydi. Depremden sonraki ilk hafta Ege Bölgesi’nde günlük poliçe üretimi yüzde 118 artış gösterdi. Şu anda da deprem öncesine göre günlük yüzde 8 artış ile devam ediyor. Depremin ardından İzmir’deki Zorunlu Deprem Sigortalı konut sayısı 635 binden 686 bine ve sigortalılık oranı yüzde 61’e yükseldi. Türkiye genelindeki günlük poliçe üretimi artışı ise yüzde 5 düzeyindeyken, depremden hemen sonra bu oran yüzde 30 seviyelerine kadar yükseldi. Ancak önceki deneyimlerimizden biliyoruz ki her depremden sonra Zorunlu Deprem Sigortası’na olan talep artsa da kısa bir süre sonra deprem öncesindeki seviyelerine iniyor. Biz bu nedenle Türk Reasürans’ın yenilikçi projeleriyle sigortalılık oranını artırmak ve ülkedeki tüm konutları teminat altına almak amacıyla bilinci artırma hedefiyle yapılan çalışmaları takdir ile izliyor ve destekliyoruz.”açıklamalarında bulundu.
Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmanız İçin Gerekenler
Zorunlu Deprem Sigortası kendi geleceğimizi garanti altına almamızın yanı sıra, ülkemizin olası bir depremdeki tazmin hizmetlerinin de güvencesidir. Bu nedenle birey olarak hepimizin sosyal sorumluluğu olarak görülmelidir.
Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmanız için gerekli bilgi ve belgeler şunlardır:
Sigortalının
Adı
Adresi
Telefonu
Cep Telefonu
T.C. Kimlik Numarası
Vergi Kimlik Numarası (Tüzel Kişiler için)
Sigortalanacak Binanın:
Açık Adresi
Tapu Bilgileri
İnşa Yılı
Yapı Tarzı
Toplam Kat Sayısı
Hasar Durumu
Meskenin (Dairenin):
Brüt Yüzölçümü (m2)
Kullanım Şekli
Hatırlatmak isteriz ki, Zorunlu Deprem Sigortası tümüyle beyan esasına dayanır.
Yanlış beyandan doğabilecek maddi kayıplar, sigortalının sorumluluğundadır.