Gündem

EYT düzenlemesinden sıcak gelişme; masada tek formül var deniyordu, formülün detayları ortaya çıktı! İşte yaş ve prim şartları…

Aralık ayına kadar tüm hazırlıkların tamamlanmasının beklendiği EYT düzenlemesine ilişkin gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den yeni açıklama geldi. Bu açıklama sonrasında ise, masada olan tek formülün detaylarına ulaşıldı.

EYT DÜZENLEMESİNE SON NOKTA KOYULDU; MASADA TEK FORMÜL VAR

Yaklaşık 1,5 milyon vatandaşın dört gözle beklediği EYT düzenlemesi kapsamında bir süredir Almanya ve Hollanda modelinde kullanılan kısmi emekliliğin ele alınacağı konuşuluyordu. Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklama gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bunun doğru olmadığını belirtti. Masadaki EYT formülüne ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, konuya ilişkin; “Bir iki konu daha var EYT ondan sonra çünkü onun teknik çalışması biraz daha zaman alacak. Tek bir formül üzerinde duruyoruz ama henüz sonuçlandırmadık. EYT Aralık ayı gibi gündeme gelir” açıklamalarında bulundu. Bu açıklamanın ardından ise, tek formül yavaş yavaş kendisini göstermeye başladı.

BAKANLIĞIN MASASINDA 6 AŞAMALI TEK FORMÜL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarının ardından Sabah Gazetesi’nin iddiasına göre, bakanlığın tek formül kapsamında altı başlığı ele aldığı öğrenildi. Bu habere göre, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış ancak belli bir prim seviyesine gelmiş sigortalıların üzerinde durduğu öğrenilen bakanlığın prime önem vereceği ve primin en az 5.000, 7.200 veya 9.000 olmasının beklendiği öğrenildi. Formülün ikinci aşamasında süreyi ele aldığı öğrenilen bakanlığın kadınlar için 20 yıl; erkekler için ise 25 yıl çalışma süresi isteyeceği iddia edildi. Yaş baremi tartışmalarının devam ettiği EYT düzenlemesi kapsamında, diğer aşamalarda ise maaş şartları hesaplandığı ve EYT düzenlemesi kapsamında borçlanmaların şartlarının değerlendirildiği öğrenildi. Öte yandan bakanlığın masada tuttuğu formülde farklı kurumlarda çalışarak, farklı sigorta kollarına mensup olarak hizmet yılını dolduran kişilerde son 3,5 yıla bakılarak karar verileceği öğrenildi.