Gündem

Ermenistan, Azerbaycan’ın Ferruh Köyü’nü aldığını açıkladı, Rusya’ya çağrıda bulundu: Barış gücü askerleri devreye girsin

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine başlaması ile birlikte dünya genelinde benzer kaygılar da yaşanmaya başladı. 3. Dünya Savaşı çıkacağına dair artan endişeler daha sonra yaptırım hareketlerine dönüşse de bölgesel olarak gündeme gelen askeri tatbikatlar, füze denemeleri ve küçük çaplı çatışmalar, endişelerin artmasına da neden oluyor. Son olarak Ermenistan, Azerbaycan ordusunun Karabağ’da bulunan Ferruh Köyü’nün almasıyla birlikte, Rusya’ya çağrı yaptı. Ermenistan, söz konusu çağrısında Rusya’dan, barış gücü askerlerinin somut adımlar atmasını istedi. Geçtiğimiz yıl Dağlık Karabağ’da savaşan Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes imzalanmıştı ancak bölgedeki gerilim dinmemişti.

Ermenistan’dan Rusya’ya Çağrı

Ermenistan yönetimi tarafından yapılan açıklamada Rus barış gücü askerlerinin görev alanında olduğunu belirttiği ve Azerbaycan’ın aldığı Ferruh Köyü’nün, Azeri ordusu tarafından alındığını duyurdu. Rus yetkililer ise bu açıklama sonrası Perşembe günü, Azerbaycan’ın köyden güçlerini çektiğini açıkladı. Ancak Ermenistan yönetimi ise “Ferruh Köyü ve çevre tepelerdeki mevzilerde herhangi bir değişiklik olmadığını ve Azeri ordusunun geri çekilmediğini” dile getirdi.

Gelen açıklamalar sonrasında Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Rus barış gücü askerlerinin, “Azeri baskını” sırasındaki eylemlerine ilişkin bir soruşturma başlatılmasını talep etti. Bakanlık tarafından gelen açıklamada “Rus barış güçlerinin kendi sorumluluk sahalarındaki Azeri varlığının sonlandırılması için somut adımlar atmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Rusya Destek Vermeye Hazır

Gelen açıklamaların ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Ayrı ayrı yapılan telefon görüşmeleri sonrasında Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada Lavrov’un, Bayramov ve Mirzoyan ile 9 Kasım 2020, 11 Ocak 2021 ve 26 Kasım 2021 tarihlerinde Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan anlaşmaların uygulanması konusunun ele alındığı belirtildi. Açıklamada, anlaşmaların uygulanması için Rusya’nın destek vermeye hazır olduğu bildirildi.