Gündem

En düşük emekli maaşı 2500 TL’nin üzerine çıkacak mı? Yapılan yeni düzenleme ile ilgili açıklama geldi

Ak Parti iktidarı tarafından 2022 yılı için en düşük emekli maaşı 2500 TL yapıldı. Bugün mecliste, en düşük emekli maaşının 2500 TL’nin üzerine çıkması için yapılan görüşmelerde, yapılan zamlar ve hayat pahalılığı gündeme getirildi. Konuya ilişkin söz alan Kayseri Millevekili Çetin Arık, ”aha yeni yılın ilk dakikalarında doğal gaza yüzde 25, elektrik faturalarına kademeli olarak yüzde 100’ün üzerinde zam yapıp “Emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz.” deyip “En düşük emekli maaşı 2.500 lira oldu, müjde.” diye açıklama yapmak kelimenin tam anlamıyla adaletsizliktir, vicdansızlıktır, ayıptır” dedi.

Açlık sınırının 4 bin TL’nin üzerinde olduğunu hatırlatan Çetin Arık, ”açlık sınırının 4 bin liranın üzerinde olduğu bir ülkede en düşük emekli maaşını 2.500 lira yapmak emekliyi açlığa mahkûm etmek demektir. Emekli kimdir? Emekli, bu ülkenin anasıdır, babasıdır. Hiç insan anasını, babasını açlığa mahkûm eder mi?” diye sordu.

Emeklilerin 2500 TL maaşla ayda 100 gram bile et alamadığına dikkat çeken Arık, emeklilerin bu kara kışta Halk Ekmek büfelerinde ucuz ekmek için saatlerce kuyrukta beklediklerini söyledi. Konuya ilişkin Arık şu ifadeleri kullandı;

”Bugün emekli 100 gram et alamıyor, köye gidip kuzu da kesemiyor, bırakın kuzu kesmeyi tavuk bile kesemiyor, eti bayramdan bayrama zor görüyor. Emekli, domatesi kiloyla değil, taneyle alıyor. Doğal gaz faturalarının altında ezilmemek için kat kat giyiniyor. Romantizm olsun diye değil, elektrik faturaları çarpmasın diye mum ışığında oturuyor. Spor olsun diye değil, bayramlarda harçlık veremedikleri torunlarından kaçıyor. Kara kışta Halk Ekmek büfelerinde ucuz ekmek için saatlerce kuyruk bekliyor” dedi.

Dul ve yetim maaşları ile ilgili de konuşan Arık ”hele bir de emekli dul ve yetimler var ki onların aralarında 627 lira aylık alanlar var. Şimdi, soruyorum size: Bu ücretle bir ay geçinilebilir mi? Bırakın bir ay geçinmeyi, doğal gaz faturasını dahi ödeyemez. Bu insanlar ısınmayacak mı, ekmek yemeyecek mi, su içmeyecek mi? Sayın milletvekilleri, emekliler de insan, emekliler de bu ülkenin vatandaşı, emeklinin de insanca yaşamaya hakkı var ve bunu sağlamak da siz bu iktidarın görevidir. Geliniz sayın milletvekilleri, en düşük emekli maaşını hiç olmazsa asgari ücret seviyesine çıkartalım.” dedi.