Editörün SeçtikleriEkonomi

Çalışanlar bu ay 1.983 TL fazladan maaş alacak! Mutlaka hesaplamanızı yapın

Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla birlikte çalışanların mesai ücretlerinin nasıl hesaplanacağı tartışma konusu haline geldiği belirtilerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, bu konuda yapılan hesaplamaları açıkladı ve önemli detayları da vatandaşlarla paylaştı.

2024 Ramazan Bayramı’nın 10-12 Nisan tarihlerinde kutlanacağı öncesi, bayram tatilinin başlangıç ve bitiş tarihleri belirlendiği bilinirken idari izin kapsamında 8 Nisan Pazartesi ve yarım gün mesainin olduğu 9 Nisan arefe günü, bayram öncesi tatil olarak duyurulduğu da biliniyor. Böylece bayram tatili 6 Nisan Cumartesi günü başlayacak ve 14 Nisan Pazar günü sona erecek.

Mesai Ücretlerinin Hesaplanması

Konu ile ilgili olarak SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücretle çalışan bir kişinin bayram tatili süresince ne kadar mesai ücreti alacağını hesaplarken Erdursun’a göre, bayram tatili süresince normal çalışma günlerine ek olarak ödenen mesai ücreti, asgari ücretle çalışan bir kişinin günlük ücretine ek olarak belirlendiğini ifade etti.

Mesai Hesaplaması

Özgür Erdursun açıklamalarında, bayram tatili süresince özel sektör çalışanlarının mesai ücretleri salı günü arife yarım gün, çarşamba, perşembe ve cuma günleri tam gün olacak şekilde hesaplanacağını belirtti ve buna göre, bayram tatili süresince normal çalışma günlerine ek olarak mesai ücreti alınacağını ifade etti.

Örnek Hesaplamalar

Erdursun’un verdiği örneklere göre, asgari ücretle çalışan bir kişi bayram tatili süresince günlük ücretine ilave olarak belirli bir miktar mesai ücreti alacağı ifade edilerek yüksek maaşla çalışan bir kişinin mesai ücreti hesaplamaları da yapıldı ve detayları da paylaşıldı. Asgari Ücretle çalışan bir kişinin günlük ücreti net 566,74 TL’dir. Bayramda 3.5 gün tam çalışan kişi normal ücretine ilave olarak 1.983.58 TL ilave ücreti alacak.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun’un hesaplamaları ve açıklamaları, bayram tatili süresince çalışanların mesai ücretlerinin nasıl hesaplanacağına dair önemli bilgiler içeriyor. Ancak, 2024 yılındaki bayram mesai ücretlerinin ve hesaplama yöntemlerinin hala tartışma konusu olduğu belirtiliyor.