EkonomiGündem

Başvurular E-Devlet Üzerinden Yapılacak! Hesaplara Nakit Yatacak

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı duyurdu. Evde bakıma muhtaç yaşlı, hasta ve engelli vatandaşların bakımını üstlenen vatandaşlara devlet maddi destek sağlayacak. Dar gelirli ve bakıma muhtaç hasta, yaşlı ve engelli vatandaşların bakımını üstlenen vatandaşlara evde bakım aylığı olarak bilinen nakit yatacak. Evde Bakım aylığı olarak bilinen ödemeler 2021 yılında 1798 TL iken 2022 yılında yükselerek 2706 TL oldu.

Evde bakım aylığı olarak bilinen ödemeler her ayın 15’i ve 31’i aralığında il il hesaplara yatmaya devam ediyor. Milyonlarca vatandaş evde bakıma muhtaç duyan yakınlarının bakımlarını üstleniyor. Peki evde bakım aylığı almak için şartlar neler? Evde bakım aylığı nasıl alınır? Evde bakım aylığına nasıl başvurulur? Evde bakım aylığı kaç TL? Detaylar haberimizde…

Evde Bakım Aylığını Kimler Alabilir?

Evde bakım aylığı almak isteyen engelli vatandaşların en az yüzde 50 engelinin bulunması ve ağır engelli ibareli raporunun bulunması gerekiyor. Hasta vatandaşlar için ise hasta ya da muhtaç olan kişinin yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarının tek başına yerine getirilip getirilemediğine bakılıyor.

Evde Bakım Aylığı Almak İçin Nereye Başvurulur?

Evde bakım aylığı almak için hanedeki diğer gelirlere de bakılıyor. Hanede kişi başı gelirin 1.704 lirayı aşmaması gerekiyor. Evde bakım maaşı almak isteyen vatandaşların kamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne veya varsa ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor. Başvurular en geç 30 gün içinde sonuçlandırılıyor.

Evde Bakım Aylığı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Evde bakım aylığı ödeme sorgulamaları e-Devlet üzerinden yapılıyor. E-Devlet arama motoruna ‘Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’ yazılarak bakılabiliyor.