Ekonomi

5 bin liralık emekli ikramiyesi Meclis’ten geçti

Çalışmayan emeklilere 5 bin liralık ikramiye verilmesine ilişkin düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Komisyonda kabul edilen önergeye göre, çalışan emekliler ikramiyeden yararlanamayacak. Ancak dul ve yetim aylığı alanlara çalışıyor olsalar da bu ikramiyeden yararlanma hakkı verildi.

Önergenin gerekçesinde, 5 bin liralık ikramiyenin emekli, dul ve yetimlerin refahını yükseltmek amacıyla verileceği belirtildi.

1-31 Ekim tarihleri arasında çalışan emekliler ikramiyeden yararlanamayacak

AKP ve MHP milletvekillerinin ortaklaşa verdiği ve komisyonda kabul edilen önergeye göre, 5 bin liralık emekli ikramiyesi 1 Ekim ila 31 Ekim tarihleri arasında herhangi bir işte çalışmayan ya da faaliyette bulunmayan emeklilere ödenecek.

Bu tarihler arasında çalışan emeklilere ise ödeme yapılmayacak. Dul ve yetimlerle iş göremezlik derecesi olanlar ikramiye tutarından hisseleri oranında faydalandırılacak.

Dul ve yetimlerde şart aranmayacak

Dul ve yetimlere bir istisna sağlanarak Ekim ayında çalışmamış olma şartı aranmayacak. Dolayısıyla Ekim ayında çalışsalar dahi dul ve yetimlere bin 250 ila 3 bin 750 lira tutarlarındaki ikramiyeler ödenecek.

İkramiye ödemesinden haciz ve kesinti yapılamayacak. Haksız ödeme yapılması halinde bu paralar aylıklarından yüzde 25 oranında kesilerek geri alınacak. Ödemeler Hazine bütçesinden karşılanacak. Cumhurbaşkanı bu yılın bütçesine bu amaçla ödenek ekleyecek. Önergenin gerekçesinde ödemenin sigortalıların refahlarının yükseltilmesi amacıyla yapıldığı belirtildi.