Gündem

2020 işsizlik maaşı belli oldu! 2020 işsizlik maaşı ne kadar oldu?

Asgari ücretin dün açıklanmasından sonra işsizlik maaşı belli oldu. Dün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’un %15,03 asgari ücret zammı açıklaması ile 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olacağını bildirdi. Bunun üzerine 2020 işsizlik maaşları da hesaplandı. Peki kimler işsizlik maaşı alabilir? İşsizlik maaşı alma şartları nelerdir? İşsizlik maaşı ne kadar oldu? İşte detaylar…

İŞSİZLİK MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

İşsizlik maaşında bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılardan isteğe bağlı prim ödeyenler sandıklara tabi sigortalılar ve ülkemizde çalışma vizesi ile çalışan yabancı işçiler işsizlik sigortası kapsamındadır.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

– Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

– Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,

– Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

– Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?

İşsizlik maaşı sınırları geçerli asgari ücrete göre belirleniyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40’ı, en yükseği ise yüzde 80’i oranında oluyor. Bu ücretten sadece damga vergisi kesiliyor. Bu detaylar ışığında damga vergisi kesilmeden önce işsizlik maaşı 2020 yılında en düşük bin 177 lira, en yüksek 2 bin 354 lira olarak uygulanacak.

Bir yanıt yazın