GündemSağlık

Uzmanlar Açıkladı: Turkovac Aşısını Koruyuculuk Oranı…

Koronavirüse karşı geliştirilen tamamen yerli ve mili olan aşı Turkovac için geçtiğimiz aylarda acil kullanım onayı verişlmiş ve tamamen yerli olan aşı Turkovac aşısını yaptırmak isteyenlere uygulanmaya başlamıştı. Sağlık Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesi işbirliği ile geliştirilen yerli ve milli aşı Turkovac merakla takip ediliyor. Faz-3 sonuçları açıklanan Turkovac’ın koronavirüse karşı etkileri göz önüne serildi.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada Koronavirüse karşı geliştirilen tamamen yerli ve mili olan aşı Turkovac’ın Çin aşısı olarak bilinen Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısı kadar yüksek koruma sağladığı ve yeni tip virüse karşıda oldukça koruyucu olduğu belirtildi. Ayrıca yerli aşı Turkovac aşısını yaptıran kişilerin virüse yakalanma riskinin yüzde 50 daha az olduğu ifade edildi.

Turkovac Aşısı Omicrona Karşı Ne Kadar Etkili?

Merak edilen bir diğer konu ise yüzde yüz yerli ve milli aşı Turkovac’ın yeni varyant Omicrona karşı koruyucu olup olmadığı oldu. Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara tarafından yapılan Turkovac aşısı açıklamasında, “Bizim elde ettiğimiz antikor seviyeleri Omicron’a karşı koruyuculuk sağlayacak şekilde görünüyor. Bu yönde çalışmalarımız ve bilimsel verileri bir araya getirme çalışmalarımız sürüyor. TURKOVAC’ı mevcut elimizdeki verilerle karşılaştırdığımız zaman Omicron’a karşı da koruyuculuk sağlıyor ama bunun süresi ne kadar olacak, bunu şimdi söylemek mümkün değil” ifadelerini kullandı.