GündemSağlık

Uzmanlar Açıkladı: Turkovac Aşısı Omicron’a Ne Kadar Etkili?

Son zamanlarda dünyanın bir numaralı gündemi olan Omicron varyantına karşı tüm dünyada tedbirler alınmaya başladı. Güney Afrika’da ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılan virüs vatandaşlara endişe vermeye devam ediyor.  Dünya Sağlık Örgütü tarafından “endişe verici varyant” olarak sınıflandırılan ve bilim dünyayı hayrete düşüren dayanıklılığı ve bulaşma hızı ile Omicron adını alan virüs bilim dünyasında endişe yaratmaya devam ediyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artan omicron vakaları endişe yaratmaya devam ediyor. Halk tarafından en çok merak edilen konuların başında Omicrona karşı hangi aşıyı yaptırmalıyız sorusu geliyor. Uzmanlar açıkladı. Yüzde yüz yerli ve milli aşı Turkovac Omicron varyantına karşı ne kadar etkili?

Turkovac Omicron’a Karşı Yüksek Koruyuculukta

Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yeni varyant Omicron ve Turkovac aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı koruyucu olduğunu ifade eden Kara, “Bizim elde ettiğimiz antikor seviyeleri Omicron’a karşı koruyuculuk sağlayacak şekilde görünüyor. Bu yönde çalışmalarımız ve bilimsel verileri bir araya getirme çalışmalarımız sürüyor. TURKOVAC’ı mevcut elimizdeki verilerle karşılaştırdığımız zaman Omicron’a karşı da koruyuculuk sağlıyor ama bunun süresi ne kadar olacak, bunu şimdi söylemek mümkün değil” açıklamasında bulundu.