Kamu

Türkiye yeni çalışma modeline geçti!Personellerin maaşı kesilecek mi?

Corona virüsü salgını nedeniyle pek çok kamu kurumunda uzaktan çalışma sistemine geçildi. Peki, uzaktan ve esnek çalışmada personelin maaşı kesilecek mi? İşte Türkiye’deki yeni çalışma modelleri ile ilgili detaylar…

Çin Wuhan’dan çıkarak dünyaya yayılan corona virüsü salgınında, Türkiye’de kamu kurumlarında yeniden dönüşümlü, uzaktan çalışma gibi esnek mesaiye geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salgının devam etmesi nedeniyle kamuda esnek çalışmanın devaö etmesine karar verdi. Peki, yeni çalışma düzeninde çalışanların maaşlarından kesinti yapılacak mı?

Hizmetlerin aksatılmaması kaydıyla uygulanacak

26 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete’de ‘COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler’ yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararda, “COVID-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmama ve kamu hizmetlerini aksatmama şartıyla;

Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir.” İfadeleri kullanıldı.

Farklı ücret ya da sosyal hak uygulanmayacak

Kamuda çalışma esasları Cumhurbaşkanlığı, bağlı, ilgili kurumlar için üst yönetici, bakanlıklar ve bağlı kuruluşlar için bakan, taşra teşkilatları ile mahalli idarelerde vali veya belediye başkanı, kamu kurumlarında üst yönetici tarafından belirlenecek. Memurun tüm hakları korunurken, farklı ücret ya da sosyal hak uygulanmayacak.

Esnek mesai hizmetlerin aksamayacak şekilde olmasıyla uygulanacak. Kamu kurumunda personel sayısına göre çalışma modeline karar verilecek. Sisteme göre dönüşümlü vardiyalı çalışanlar ise idari izinli sayılacak.