Kamu

Tarih geçmeden başvurmak gerekiyor: SGK vatandaşa sadece bir kere 918 TL veriyor!

Tarih geçmeden başvuru yapmak gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ölen sigortalının ailesine bir defalık olmak üzere ödeme yapıyor. 2021 yılında 918 TL olarak belirlenen cenaze ödeneğini almak için ise hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekiyor.

Türkiye’de ölen sigortalıların yakınlarına cenaze ödeneği veriliyor. SGK ödemeleri 918 TL olarak yapıyor.

Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine yapılıyor. Hak sahiplerinin, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içerisinde başvurularını yapması gerekiyor.

Cenaze Ödeneğinden Yararlanmak İçin Nasıl Başvurulur?

 

Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca düzenlenen ölüm belgesinin Kuruma verilmesi gerekir.

Ancak cenaze ödeneğini almak için bazı şartlar var.

Ödemeyi almak için şartlar nelerdir?

Cenaze ödeneği;

-İş kazası veya meslek hastalığı sonucu, veya
-Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken, veya
-Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken,
ölen sigortalının hak sahiplerine verilir.
360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm primi bildirilmiş olanların hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmesi için ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmayacaktır.