Kamu

Subay Olma Şartları Nelerdir? İşte başvuru şartları

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bünyesinde görevli olmak isteyen pek çok vatandaş subay olmanın şartları hakkında araştırma yapıyorlar. egehaber.comTürkiye’de subay olma şartları ve subayların aldıkları eğitim, subay olmak için nasıl başvuruda bulunulması gerektiği ile ilgili detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Subay olma şartlarını yerine getiren herkes başvuru için yetkili yerlere müracaat edebilir. İşte subay olma şartları, subayların aldıkları eğitim, subay olmak için nasıl başvuruda bulunulması gerektiği ile ilgili detaylar…

Subay Olma Şartları Nelerdir?

Subay olmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. egehaber.comAşağıda subay olacakların yerine getirmesi gereken koşullar detaylı bir şekilde açıklanmaktadır:

Subay olmak için ilk önce Türkiye vatandaşı olma şartı aranır.

24 yaşını doldurmamış herkes subay olabilir. Aynı zamanda 18 yaşının doldurulmuş olması gerekir.

Subay olmak için en az liseden mezun olma koşulu ortaya koyulur.

Bunun dışında adayların sağlık koşullarının subaylığa uygun olması gerekir.

Araştırmalar sonucunda subay olmak isteyenlerde herhangi bir suçun çıkmamış olması şartı aranır.
Yukarıda verilen şartlara uyum sağlayan herkes subaylık için başvuruda bulunabilir.

Ortaokul Bitirenlerin Subay Olması

Ortaokul bitirenlerin subay olabilmesi için talep edilen aşamaları geçmesi gerekir. Aşağıda ortaokuldan mezun olan öğrencilerin subay olmasında izlemesi gereken adımlar sırasıyla verilmektedir:

Ortaokuldan mezun olduktan sonra Askeri Lise Giriş sınavlarına girmek gerekir.

Yazılı ve mülakat şeklinde oluşan sınavların her iki aşaması da başarılı bir şekilde geçilmelidir. Mülakatta genellikle spor alanına yönelik sorular yer alır.

Bütün aşamaları geçenler Askeri Lise’de eğitim görme şansını elde eder. Askeri Lise toplamda 5 yıl olarak eğitim verir.

Askeri liseden mezun olanlar daha sonra Harp Okulu’na girmelidir.

Yukarıda verilen adımlar sayesinde subay olmak için eğitimler alınır.

Lise Bitirenlerin Subay Olması

Lise bitirenlerin subay olması için ilk önce Kara, Deniz veya Harp Okulları’na başvuruda bulunması gerekir. Fakat, meslek lisesinden mezun olanlar sayılan okulllara başvuruda bulunamaz. egehaber.comAşağıda lise mezunlarının Harp Okullarına müracaat edebilmesi için istenen şartlar yer alır:

İlk önce üniversite sınavına girip barajı geçmek gerekir.

Harp Okullarına giriş yapılması için 20 yaşının altında olma şartı aranır.

Bunun dışında yapılan ölçümlerde adaylar istenilen boy ve kiloya uygun olmalıdır.

Subaylık mesleğini yapmak isteyenlerin herhangi bir sağlık sorununun olmaması gerekir.

Yukarıda verilen şartların yerine getirilmesinden sonra liseden mezun olanlar, Harp Okullarına girmek için başvuruda bulunabilir.

Üniversite Bitirenlerin Subay Olması

Üniversite bitirenlerin subay olması için istenilen koşullara uyması gerekir. Aşağıda üniversiteden mezun olup subay olacakların uyması gereken koşullar sırasıyla açıklanmaktadır:

Üniversitenin ilgili bölümünde 4 yıl boyunca eğitim görüp başarılı bir şekilde bitirmek gerekir.

Subay adaylarının yapılan sınavda başarılı sonuçlar elde etmiş olması şartı aranır.

Adayların hiçbir koşulda mesleklerini yapmaya engel olacak hastalıklarının olmaması gerekir.

Mülakat aşamasında adayların spor alanıyla ilgili yapılan hareketleri başarılı bir şekilde uygulayıp geçmesi gerekir.

Bununla birlikte üniversiteden mezun olanlar 27 yaşında, yüksek lisans okuyanlar ise en fazla 32 yaşında olmalıdır.
Yukarıda verilen şartları yerine getiren adaylar, sözleşmeli olarak subay olma şansını elde edebilir. Sözleşmeli subayların başvuruları ise Mayıs ve Temmuz ayları arasında yapılır.

Subay Olmak İçin Müracaat

Subay olmak için müracaat işlemlerinin adım adım yapılması gerekir. Aşağıda subay olmada gerekli şartları sağlayanların başvuru aşamasında yapması gereken işlemler detaylı bir şekilde anlatılmaktadır:

Subay olmak için başvuruda bulunulmadan önce “https://personeltemin.msb.gov.tr” adresine e-devlet şifresi ile giriş yapılmalıdır.

Siteye giriş yapıldıktan sonra ekrana başvuru formu gelir.

Başvuru formunda yer alan kişisel bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulmasından sonra en altta yer alan “Başvuru Yap” butonuna basılmalıdır.

Bütün adımlar tamamlandıktan sonra başvuru işlemleri online bir şekilde gerçekleşmiş olur.

Yukarıda verilen başvuru adımlarının son uygulanma tarihi Ekim’in son haftasına kadardır. Bu sürenin geçirilmesinden sonra adayların başvuruları geçersiz sayılır.

Subay Eğitimleri

Subay eğitimlerinin alınması adayların subay oldukları zaman çok işine yarar. Bunun için öğrencilerin üniversitenin yapmış olduğu sınava girerek barajı geçebilecek puanı çıkarması gerekir. egehaber.comSınavda başarılı olan öğrenciler 4 yıllık Harp Okullarında eğitim almaya hak kazanır. Bu eğitimlerin başarılı bir şekilde tamamlanmasından sonra subaylar görevlerini yapmak için şehirlere atanır. Bu sayede subaylar iik sorumluluklarını yapmaya başlamış olur. Subay olmak için ortaokul veya lise eğitimlerine gerek yoktur. Ünversite eğitiminin alınmış olması sonucunda da adaylar mesleklerini icra edebilme şansına sahip olur.

Subaylar Ne İş Yapar?

Subaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesi içerisinde mesleklerini icra eder. Aşağıda subayların yapmakla yükümlü oldukları görev ve sorumlulukları detaylı bir şekilde verilmektedir:

Görev yaptıkları birliklerin düzenini sağlamada rol oynarlar.

Er, erbaş ve astsubaylara talimatlar vererek işlerin düzenli bir şekilde işleyişini sağlar.

Bunun dışında görev aldığı birlik içerisinde kullanılan araç ve gereçlerin kontrolünü ve denetimini yapar.

Bununla birlikte düşmanlarına karşı kara, hava ve deniz araçlarıyla beraber savaşmada görev alır.

Aynı zamanda çalıştıkları birlik içerisinde iletişimi sağlayarak gerekli bilgileri ast ve üstlerine ileterek onları yönlendirir.

Gece nöbetlerinin düzenlemesini yaparak kimin nereye gideceğine karar verir. Böylece bölgenin güvenliliğini sağlamış olur.

Mücadele veya tatbikat esnasında kullanılması gereken araç ve gereçlerin kontrollerini yaparak kullanılmak için hazır duruma getirmekle sorumludur.

Yukarıda verilen görevlerin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekir. Bu görev ve sorumlulukların düzenli olarak yapılması durumunda subaylar çalıştıkları birliklerin güvenliğini sağlayarak herkesin daha iyi koşullarda mücadele vermesine yardımcı olur.

Kaynak: egehaber.com