Sağlık

SMA’lı çocukların aileleri, verdikleri ilaç mücadelesini kazandılar! SMA ilaçları SGK tarafından karşılanacak!

Sosyal medya platformlarının herkes tarafından rahatlıkla ulaşılabilir olmasından sonra adını sıkça duyduğumuz sağlık problemlerinden biri olan SMA hastalığı, tedavisi çok pahalı olan ve yalnızca yurtdışında olan bazı hastanelerde yapılan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Son dönemlerde ünlü isimlerinde sıklık ile destek verdiği kampanyalar düzenleye aileler, çocuklarının bu hastalıktan kurtulması ve yaşıtları gibi sağlıklı bireyler olabilmesi için bir süredir SMA ilacının SGK tarafından karşılanmasına yönelik çeşitli çalışmalar yapıyorlardı. Ciddi seyreden ve gerekli müdahalelerin yapılmaması durumunda ölüme sebebiyet veren bu hastalık ile ilgili SMA’lı çocukların ailelerinin verdikleri SGK mücadelesi, yeni dönem ile birlikte sonunda netliğe kavuştu. Resmî Gazete’de yayınlanan karar ile SMA ilaçlarının SGK kapsamında değerlendirilmesine karar verildi.

SMA Hastalığı Nedir?

Son zamanlarda sosyal medyanın da gücü ile birlikte adını sıkça duyduğumuz hastalıklardan biri olan SMA hastalığı, ciddi seyreden bir sinir sistemi hastalığıdır. Omurilikte bulunan motor sinir hücrelerine karşı savaş açan bu hastalık, yürüme, konuşma, nefes alma, yutkunma ve daha pek çok temel kabiliyetlerin yapılamamasına sebep olur. 3 farklı tipi olan SMA hastalığının birinci tipi, kalıtsal bebek ölümlerinin bir numaralı sebebi olarak ortaya çıkmaktadır.

Ülkemiz içerisinde SMA hastalarına verilen Spinraza isimli ilaç, hastalığı tamamen tedavi etmeyen yalnızca SMA hastalığının etkilerinin yavaşlamasını sağlayan bir ilaçtır. Hastalar bazı yurtdışı ülkelerinde var olan ancak fiyatı oldukça pahalı olan ve yalnızca bir kere uygulanan Zolgensma isimli ilaç ile uzun bir sürecin ardından sağlıklarına kavuşabilmektedir.

Karar Resmî Gazete’de Yayınlandı!

Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanan tebliğ ile birlikte, 2022 yılı itibari ile Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan ilaç kullanımı kriterlerini sağlayan SMA Tip-1, SMA Tip- 2 ve SMA Tip-3 hastalarının ilaçları SGK tarafından karşılanacak.

İlaç Kullanım Onayı Alınacak!

SMA hastalığının tedavici için kullanılması gereken ilacın SGK tarafından karşılanmasını isteyen kişilerin, ilaç kullanım onayı alması gerekecek. İlaç kullanım onayı, biri çocuk nöroloğu olmak üzere 3 hekimden oluşan kurul tarafından verilecek.