Ekonomiİzmir HaberleriManşet

Sarı: Asgari ücreti değil enflasyonu tartışmalıyız

Didar DEMİRCİ

Temmuz ayının yaklaşması ve seçimlerin sona ermesiyle birlikte vatandaşlar asgari ücrete gelecek zammı merak eder oldu. Konuya ilişkin Ege Haber’e konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücretten önce enflasyonun konuşulması gerektiğini vurguladı. Sarı, “Alım gücünün düşmesi ister istemez asgari ücretteki artışın ne kadar olacağını tartışma konusu haline getiriyor. Ancak bugün ortaya atılan rakamlar gıda enflasyonu başta olmak üzere bir çok kalemde artışın yaşanmasına neden oluyor” sözlerini kaydetti.

KEMER SIKILACAK

Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücrete, emekli ve memur maaşlarına ilişkin sözlerini hatırlatan Sarı, yeni kurulan Kabinede Maliye Bakanı olarak yer alan Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamalarla karşılık verdi. Sarı, “Yeni dönemde Kabinede yer alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, rasyonel gerçeklerden bahsederek aslında gerçekliğe dönüşün sinyallerini verdi. Yani popülist politikalardan uzak, kemer sıkma politikalarının hayata geçeceği; emeklinin, asgari ücretlinin daha çok ezileceği, çok popüler bir zam yapılmayacağının devir teslim töreninde gördük. Doğal olarak artık asgari ücretliler, emekliler kendi yaşam mücadelesini idame etmesi için örgütlenmeli ve sokakta olmalıdır. Çünkü Mehmet Şimşej, ‘neoliberal politikalarla birlikte realist bir ekonomiye dönmek zorundayız’ dedi. Bunu da işçiden, emekçiden kısmadan yapamazlar. Kemer sıkma politikalarıyla gerçekçi politikalara dönülmüş olacak” mesajını verdi.

ALIM GÜCÜ YÜKSELTİLMELİ

Bugünkü ekonomik koşullarda asgari ücretin ya da diğer maaşların çok artmasının artık bir anlamı kalmadığını ifade eden Sarı, “Bugün asgari ücreti 20 bin TL yaptık diyelim. Ancak bir kilo etin fiyatı bin TL olduktan sonra bunun bir anlamı olmayacak. Bugün etin kilosunu 500 TL’den 250 TL’ye çekebiliyorsak, asgari ücreti konuşmanın bir anlamı kalmaz zaten. İşçinin bugün asgari ücreti konuşmasının sebebi alım gücünün düşmesi, çoklu yoksulluğa sürüklenmeleridir” dedi.

***

2023 Temmuz ayında asgari ücret ne kadar olacak?

Yüzde 20 artış yapılması durumunda asgari ücretin neti 10 bin 207 TL’ye çıkacak, brütü 12 bin 8 lira, işveren maliyeti 14 bin 109 TL, Yüzde 30 zam yapıldığı taktirde neti 11 bin 58 liraya, brüt ücreti 13 bin 9 liraya, işveren maliyetinin 15 bin 286 lira olması bekleniyor.