EkonomiGündem

Rusya’dan Türkiye hamlesi: Rekor üstüne rekor kıran sebze ve meyve fiyatları düşecek mi?

Rusya ile Ukrayna’nın haftalar önce başlayan savaşı küresel ekonomiyi her alanda etkilerken Rusya’dan flaş bir Türkiye hamlesi gelmiş, ülke, Türkiye’den biber, nar, üzüm, portakal ve greyfurt ithalatına yönelik kısıtlamaları kaldırmıştı. Flaş gelişmenin ardından son zamanlarda rekor üstüne rekor kıran sebze ve meyve fiyatlarının düşüp düşmeyeceği de merak edilmeye başlandı.

Konuya yönelik açıklama, Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan’dan geldi. Tavşan, Ukrayna ve Rusya’nın meyve ve sebze üreticisi için önemli bir pazar olduğunu belirterek, savaşın bu bölgeye gerçekleştirilen ihracatı da etkilediğini söyledi.

İÇ PİYASAYI ETKİLEMEYECEK

“Maalesef Uluslararası ekonomik savaş hiç bitmeyen savaş. Çeşitli kısıtlamalar, kotalamalar oluyordu. Her kriz de bir hayır yakalanabilir belki. Bizim aldığımız haber Rusya’nın hem kısıtlamaları hem de kotaları kaldırdığı yönünde.” diyen sektör temsilcisi, “Bu üreticimiz ve ihracatçımız için iyi haber. Ama rekoltenin az olduğu zamanlarda olduğu zamanlarda olursa iç piyasada fiyatları arttırabilir. Bu tüketici için iyi bir haber değil. Şunu ilave edebiliriz; zaten narenciyede portakalda sezonun sonuna geldik. Greyfurt da çok önemli durumda değil ülkemizde. Biber cinslerinde de bu Kaliforniya biberi sarı olan biberler var. Dikenli salatalık türleri var onları alır daha çok. Yani bugünlerde iç piyasaya tesir edeceğini düşünmüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Diğer yandan Tavşan, havaların ısınması halinde de örtü altı ürünlerde bir anda ürün bolluğu yaşanıp fiyatların ciddi anlamda düşeceği müjdesini de verdi.