EkonomiGündem

Ramazan ayı öncesi et fiyatları güncellendi, ete yeni zam açıklaması geldi: Geç kalınmış bir zamdı

Ramazan’a sayılı günler kala et fiyatlarına yüzde 48 zam yapan ESK’nın bu hamlesinin ardından et fiyatlarına yeni zamların gelip gelmeyeceği vatandaşlar tarafından merak ediliyordu. Konuya yönelik açıklama ise TÜKETBİR Başkanı Bülent Tunç’tan geldi. Tunç, girdi maliyetlerinin et fiyatlarını doğrudan belirlediğini açıkladı.

“Yakıttan işçilik maliyetlerine, yem girdilerine kadar her şeyin fiyatı artınca et fiyatları da arz talep dengesine oranla arttı. ESK’nın yaptığı zam, geç kalınmış bir zamdı. Piyasa zaten bu fiyatların çok üzerinde alım satım yapıyordu. ESK fiyatları, piyasanın gerçeğiyle örtüşmüyordu. Rakamı güncellemiş oldular. Benim üzüntüm, ramazan öncesinde zam yapılması… Madem o kadar süre dayandı, ramazan boyunca da dayanmalıydı” diyerek açıklamalarına devam eden Tunç şunları kaydetti:

“Ete gelecek olan zam, gelmişti zaten. Dolar kuru, yem ve girdi maliyetleri gibi kalemler iki üç ay önce şekillenmişti. Piyasa da eti kendi kendine fiyatlandırmıştı. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de spekülatif hareketler oluyor ama bunlar bertaraf ediliyor. Bundan sonra girdi maliyetlerinde ciddi artış olmadığı müddetçe ete zam geleceğini düşünmüyorum. Mevcut şartlar altında bu fiyatların daha yukarısı olursa bunun altında farklı sebepler aramak gerekir.”

ÖNCE MALİYETLERİN DÜŞMESİ GEREKİYOR

Fiyatların düşmesi için ne yapılması gerektiğine de değinen Tunç “Hayvanlar yem yiyor, tarla sürülürken mazot kullanılıyor. Gübre fiyatları ve işçilik maliyetleri, nakliye de ekleniyor. Bütün bunları alt alta yazdığınızda bir maliyet oluşuyor. Et fiyatlarının düşmesi için bu maliyetlerin düşmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.