Sağlık

Pfizer’ın koronavirüs hapı için önemli gelişme: Anlaşma imzalandı!

Amerika Birleşik Devletleri merkezli ilaç firması Pfizer koronavirüse karşı geliştirmiş olduğu ağız yoluyla alınan antiviral ilacın üretimi ve dağıtılması maksadıyla yeni gelişme meydana geldi.

Şirket, İlaç Patent Havuzu’yla gönüllü bir lisans anlaşması imzaladı.

Ağız yoluyla alınan ilaçlara dair yeni gelişme

Birleşmiş Milletler’in Cenevre ofisindeki basın toplantısında konuşma yapan sağlık kuruluşu Unitaid’in sözcüsü Verhoosel, Pfizer’ın uzun bir süredir üzerinde çalıştığı ağız yoluyla alınan ilaca dair son gelişmeleri paylaştı.

“Büyük bir kolaylık sağlayacak”

Koronavirüse karşı geliştirilmiş lan bu ilacın jenerik üretimi için Pfizer’ın MPP’yle bugün “gönüllü bir lisans anlaşması” imzaladığını kaydeden Verhoosel, “”Bu anlaşma MPP’ye, araştırma aşamasındaki ilacın ek üretimi, dağıtılması ve kaliteli genel ilaç üretici firmalara alt lisans verilip küresel çapta ilaca daha fazla erişimin sağlanması alanlarında kolaylık sağlayacak.” şeklinde konuştu.

İlaç ilk etapta 95 ülkeye tedarik edilecek ve dünya nüfusunun yüzde 53’lük kısmı ilaca erişim sağlayacak.

Mart ayında klinik testler başladı

Pfizer’ın bu ilacın düşük gelirli ülkelere satışından telif ücreti almayacağını kaydeden firma, ilacın klinik testlerine mart ayında başlandığını kaydetti.

İlaç virüsle nasıl mücadele ediyor?

İlaç proteaz inhibitörleri sınıfına dahil olarak, koronavirüsün insan hücrelerinde çoğalmasına olanak veren enzimi engellemesi öngörülüyor.
Düşük dozlu antiviral ritonavir ile kullanımının, metabolizmayı yavaşlatarak bu ilacın vücutta daha uzun süre kalmasını sağlaması ve böylece virüsle mücadele hususunda etkinliğini arttırması bekleniyor.