GenelGündemSağlık

PCR testi pozitif çıkanlar dikkat! Hastaneden ücret iadesi istemeyi unutmayın!

Özel hastaneye gidip ücret karşılığı koronavirüs PCR testi yaptıranlar ve testi pozitif çıkanlar dikkat! Acil hal kapsamına giren bu durumda hastanelerin herhangi bir ücret almasının yasal bir durum olmadığı ifade ediliyor ve hastaların ücret iadelerini talep etmeleri gerektiği belirtiliyor. Aksi taktirde hastaneye ceza kesiliyor. Son olarak SGK, para iadesi yapmayan bir özel hastaneye ceza kesti. İşte detaylar…

Antalya Muratpaşa’da yaşayan E.B., 2020 yılının Aralık ayında birtakım semptomlar gösterince, PCR testi yaptırmak için yakında bulunan özel bir hastaneye gitti. Hastane ise 250 TL karşılığında E.B.’ye PCR testi yaptı.

Test sonucu pozitif çıkan E.B., yakınlarından duydukları üzerine hastaneye ulaşarak, testinin pozitif çıktığını söyleyip, alınan ücretin iadesini istedi. Ancak hastane yetkilileri İl Sağlık Müdürlüğü’nden kendilerine böyle bir bildirim gelmediğini söyleyerek, ücret iadesi yapamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine E.B., CİMER başvurusu yaparak durumu anlattı.

SGK’dan E.B.’ye gönderilen yazıda, hastaneye cezai işlem uygulandığının bildirildiği kaydedildi. Gelen cevapta, “Her bir hasta için alınan veya fazla alınan ilave ücret bedelinin 5 katı ceza uygulanır” ifadesine yer verildi. Böylelikle hastaneye 1250 TL ceza kesilmiş oldu.

Acil Hal Kapsamına Giriyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin de geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, “Pandemi sürecinde özel hastanelerde vatandaşlardan pandemi tanısı ve tedavisinde alınan ücretler Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelgeye uygun değildir. Özel hastanelerin aldığı ücret yasal değildir ve geri iade edilmesi gerekir. Vatandaşların özel hastaneye tanıya gittiğinde testi pozitif çıkmışsa bu durum acil hal kapsamına girer. Özel hastaneler testten hiçbir ücret alamaz. Ama test negatif çıkmışsa onun parasını alabilir. Pandemi acil hal kapsamına girdiği için özel hastaneler tanı ve tedavide aldığı ücretin tamamını iade etmek zorundadır.” ifadelerini kullanmıştı.